Fotó: mti, archív

Soros Györgynél veszélyesebb a nyílt társadalom eszmerendszere – mondta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója a Kossuth rádió 180 perc című műsorában csütörtökön. 

A szakértőt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy Nigel Farage, az európai uniós tagságot ellenző Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) alapítója aggodalmát fejezte ki Soros György alapítványának gazdasági befolyása és amiatt, hogy a szervezet befolyásolja a nemzeti választásokat és népszavazásokat. A politikus azoknak az EP-képviselőknek írt levelében írt erről, akik szerepelnek a Nyílt Társadalom Alapítvány „megbízható európai parlamenti partnerei” között. Farage levelében az érintett képviselők átláthatóság iránti elkötelezettségét számon kérve azt kérdezte: kaptak-e támogatást az alapítványtól, részt vettek-e az alapítvány rendezvényein, megadnák-e azoknak a képviselőknek, vagy brüsszeli lobbistáknak a nevét, akik az alapítvány nevében keresték fel őket, valamint találkoztak-e valaha Soros Györggyel.

Szánthó Miklós a rádióműsorban azt mondta, örül, hogy Farage nemcsak Soros Györgyről, hanem az általa létrehozott Nyílt Társadalom Alapítványról is beszélt, mert ennek eszmerendszerét veszélyesebbnek tartja Soros Györgynél is. „Soros György karrierje, pályafutása a biológiai törvényszerűségek szerint valamikor véget fog érni, viszont a nyílt társadalom nemzetállamokra roppantul veszélyes ideológiája őt nyilvánvalóan túl fogja élni” – jelentette ki. 

Felidézte: korábban államok között, vagy nemzetállam és nemzetközi szervezet relációjában merült fel a szuverenitás befolyásolásának kérdése, a 21. század elején azonban az állam szuverenitásának befolyásolói közé fel kell venni az NGO-kat (nem kormányzati szervezetek) is. Úgy vélte, meg kell vizsgálni, hogy egy erős állam szuverenitását hogyan tudják megrogyasztani „civilnek álcázott nemzetközi NGO-hálózatok”, mint például a nyílt társadalom-hálózat tagjai által végzett „teljesen tudatos és amúgy professzionális befolyásolási kísérletek”.

Hozzátette: attól, hogy valamit civilnek hívnak, attól az még egyáltalán nem független vagy semleges, „hanem igenis egy nagyon egyértelmű érték- és érdektételezés van mögötte”, például a nyílt társadalom eszmerendszere.

A brit EP-képviselő kezdeményezésével kapcsolatban azt is megjegyezte, a nyílt társadalom eszmerendszerével szimpatizáló EP-képviselőknek „nem kell kijönniük a napfényre”, mert a mindennapi tevékenységük során, beszédeik hívószavai alapján „egyértelműen kiderül, ki hová húz”.

(MTI)