INDEPENDENT és DEUTSCHE BUSINESS INSIDER

Jó-jó, gondoltuk december 3-án, amikor a brit Independentben Eszter Susan Guerrero és Adam Schonberger szerzők nevével cikk jelent meg ezzel a címmel: „A nacionalista magyar kormány veszélyezteti a zsidó népet mocskoló kampányával az emberbarát George Soros ellen”.  

Képernyőfotó: independent.co.uk


Képernyőfotó: independent.co.uk

Szélsőséges hisztériakeltés egy olyan budapesti csoporttól, véltük és tettük túl magunkat rajta, amely nyilván nem is hallott még a „nacionalista izraeli kormányról” és hogy az milyen félelmet kelt például a gázaiakban, amikor ott több ezer épületet rombol le és a túlélőknek jelenleg napi három óra villanyárama van, mert nincs üzemanyaguk le nem rombolt áramtermelőjükhöz, és így a vízellátásuk 96 százaléka is ihatatlan, mert nem tudják működtetni víztisztító berendezéseiket. 

De amikor a szerzőpáros  ugyanazon cikküket más címmel („Büdös zsidók”: Magyarország antiszemita kampányának félelmet keltő következményei vannak) adták el németül „Ádám Schönberger és Eszter Susán Guerrero” változatban tegnap a Business Insider Deutschlandban, arra gondoltunk, tegyük ismertté történetüket és azt, hogy kik ők. 

Mindkét helyen úgy jellemzik magukat, mint akik a „társadalmi igazságosságért” dolgoznak budapesti központú zsidó szervezetükben, és nem igazán derűlátók jelenlegi helyzetüket illetően. Főként azért, mert az Orbán-kormánynak a George Soros elleni „jól  dokumentált kampánya” „a harmincas évek nyilvánvaló antiszemita történéseire” emlékeztet. 

Cikkük bevezetőjében leírják, hogy 2001-ben Marom néven kis zsidó diákcsoport voltak és egy hanuka-fesztivált akartak szervezni. Kevés pénzük volt, de sok ötletük. Szükségük volt vetítőkre is, és kaptak is a magyarországi Soros alapítványtól. Ez volt az, amikor először kaptak tőle támogatást, amit most is kapnak a Nyílt Társadalom Alapítványtól. Ami azért hangsúlyozandó, de nagyon, mert sok, magát nem Soros-barátnak lefestő propagandista hangsúlyozottan és folyamatosan úgy akarja beállítani Sorost, mint aki egyáltalában nem támogat zsidó szervezeteket. Vagyis a szerzőpár mondatának igen súlyos, ténydokumentáló értéke van… 

Ami a német nyelven megjelent cikkük címét illeti, vagyis a „Büdös zsidók” kezdetűt, azt írásukban egyáltalában nem indokolják és azok az olvasók, akik nem tudnak németül, nem is értik. Akik tudnak, vagyis vélhetően az elenyésző kisebbség, azok látják a „Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén” feliratú plakátot a mosolygó Soros homlokára írt „Büdös zsidó” szöveggel, ami származhat akár egy provokátortól is, ugyanis a firkálót nem azonosították. A lényeg: a cím úgy állítja be az Orbán-kormányt, mintha az „büdös zsidó” kampányt indított volna Soros ellen. 

A szerzők a budapesti Aurora Házról úgy beszélnek, mint a „közösségi központunk”. 

Magyarországról pedig úgy, mint amely „biztonságos kikötője a neonáciknak, jobboldali aktivistáknak, rasszistáknak és mindenfajta  antiszemitáknak”.

Hogy tőlünk éppen radikális brit jobboldali politikusokat utasítottak ki – mint Jim Dowsont and Nick Griffint – és kényszerítettek Magyarország gyors elhagyására úgy, ahogyan Soros-ügynököket soha, az e két, Magyarországra mocskot kenő szerző írásában természetesen nem szerepel.    

De az igen, hogy Marom csoportjuk segíti „a fiatal zsidókat összekapcsolni múltjukkal”. Úgyhogy aki ezután azt állítja, Soros nem támogat zsidó szervezeteket, az azonnal szedje össze hazug sátra hazug fáit és takarodjon a tényújságírás mezejéről. 

Lovas István