Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt, archív, szerk.

Az amerikai óvadékrendszerrel foglalkozó United Bail of America (UBA) nevű szervezet bejelentette, hogy harcot folytat a Zuckerberg és Soros által alapított kezdeményezés ellen, amelynek célja, hogy megszüntessék az óvadékrendszert az Egyesült Államokban.Don Mescia, az UBA ügyvezető igazgatója elmondta: egyre erősödik az az erőfeszítés, hogy megszüntessék az óvadékrendszert az Egyesült Államokban. Mint fogalmazott, senki nem akarja, hogy embereket bebörtönözzenek és úgy várják kisebb bűncselekmények miatti ítéletüket, rácsok mögött. De a probléma megoldásának arra kell fókusználnia, hogy a vádlottak a kitűzött időpontban megjelenjenek a bíróságon, hogy az ítéletet meg lehessen hozni. Ez ugyanis a bírósági rendszer lényege.

Az óvadékrendszer nem kerül pénzébe az adófizetőknek. Amikor egy bíró úgy dönt, a szabadon bocsátás feltétele az, hogy a vádlottnak át kell mennie egy kábítószer-vizsgálaton vagy házi őrizetben kell lennie, gyakran hónapokon, sőt éveken át, ameddig nem tartják meg a tárgyalást, akkor pontosan az óvadékügyi gondnok az, aki felügyeli, hogy betartják-e az óvadék feltételeit. Ennek hiányában a bíróságoknak kellene gondoskodniuk a tárgyalás előtti szolgáltatásokról, adófizetői pénzen.

Az óvadék egyfajta biztosítást jelent. Ugyanúgy, mint bármilyen biztosításnál, felmérik a kockázati helyzetet, és a kliensnek vagy vádlottnak ugyanúgy fizetnie kell biztosítási díjat, mint ahogyan azt egy autó- vagy háztulajdonos teszi. Ahogyan az emberek nem vezethetnek biztosítás nélkül vagy jelzálog sem adható valakinek biztosíték nélkül, ugyanez a helyzet az óvadék esetében. De Zuckerberg és Soros azt akarja, hogy a vádlottakat óvadék fizetése nélkül engedjék szabadon, és semmiféle garancia ne legyen arra, hogy az illető megjelenik a tárgyaláson.

Számos amerikai szövetségi államban nincsenek meg a kellő erőforrások ahhoz, hogy a tárgyalás elől bujkálókat felkutassák.

Itt tényleg „megáll” az ész: a Facebook tulajdonosa és George Soros szándékosan azt akarja, hogy minél több bűnöző grasszáljon szabadon.

Lovas István