AzerNews, Deutschlandfunk

Fotó: MTI/EPA

A hivatalos „AzerNews” portálon a történet ezzel a címmel jelent meg: „Elnöki sajtószolgálat: George Soros és társai állnak az Azerbajdzsán elleni kampány mögött”.De mielőtt továbbmennénk, ismertessük, milyen címmel tudósított a német közszolgálati rádió, a Deutschlandfunk arról, hogy Magyarország várja a ma valóban megérkezett európai bírósági döntést a kvótával kapcsolatban.

Ezt a címet adták „tudósításuknak”: „Az EU a Soros-tervet követi” – Összeesküvés-elméletek Magyarországon az Európai Bíróság ítélete előtt.

Ezután rögtön Kovács Zoltán kormányszóvivő hangját halljuk.

Amihez két megjegyzés: ahol a George Soros nevű gazember (a félénkebbek kedvéért: Soros György, a magyar származású, stb.) feltűnik, legyen az Magyarország, az Egyesült Államok, Ukrajna, Grúzia, Malajzia, stb., ott fura módon egy aljas szörnyeteget látnak benne. Akinek terroristává bélyegzéséért nemrégiben petíciót indítottak útnak az Egyesült Államokban.

Második megjegyzés: mikor jut már el oda a mi közszolgálatunk, hogy „kölcsönkenyér visszajár” alapon legalább egyszer úgy tudósít erről a Németországról, ahogyan ez az ország megérdemli?

De vissza Azerbajdzsánhoz!

Az első bekezdés: „Sem az Azerbajdzsáni Köztársaság elnökének, sem családtagjainak semmi közük a BBC híreiben és a Guardian napilapban megjelent vádakhoz, olvasható az Azerbajdzsáni Köztársaság elnöki sajtószolgálatának szeptember 5-én megjelent nyilatkozatában”.

A negyedik bekezdés: „Tudjuk, hogy George Soros és társai – akiket nemzetközi szinten csalóknak, trükközőknek és hazugoknak ismernek – húzódnak meg az Azerbajdzsán és vezetői ellen indított kampány mögött”.

A nyilatkozat hangsúlyozza, hogy George Soros piszkos akcióit komolyan ki kell vizsgálni.

A záró bekezdés arról szól, hogy az Azerbajdzsán ellen indított kampány nem hozott semmiféle eredményt.

A közlemény válasz arra, hogy több európai lap – köztük az említett Guardian – azt írta: Azerbajdzsán 2012 és 2014 között 2,5 milliárd eurót, vagyis mintegy 775 milliárd forintot költött befolyásos külföldi tisztségviselők és szervezetek, többek között az Európa Tanács támogatására, illetve luxuscikkek vásárlására. Az adatok újságírói feldolgozását az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) koordinálta, Magyarországról az ellenzéki Átlátszó vett részt a munkában.

Lovas István