IL PRIMATON NAZIONALE

Fotó: MTI/EPA

Az olasz jobboldali portál cikke azt írja, kevés fix pont van az olasz politikai pártok programjában, egy kivétellel: ez a migráció megítélése.Azonos álláspontra helyezkedik a teljes baloldali liberál-globalista és radikális vonulat, mint a Demokrata Párt, a szenátus elnöke, Piero Grasso által alapított Szabadok és Egyenlők, valamint Emma Bonino egykori uniós biztos Több Európát elnevezésű mozgalma, amennyiben mindegyik csupán megszervezni szeretné a felső korlátok és feltételek nélküli bevándorlást és befogadást.

A magukat jobboldalra soroló pártok, jószerivel függetlenül attól, mérsékeltek vagy radikálisak – ide tartozik a Berlusconi vezette Forza Italia, az Északi Liga, az Olaszország Testvérei (nevük az olasz himnusz első szavait, „Fratelli d’Italia” idézi), a Nemzeti Függetlenségi Mozgalom, a CasaPound –, igyekeznének megállítani, illetve a nemzetközi védelemre nem jogosultak gyors visszatelepítésével korlátozni az olasz kikötők életét teljesen ellehetetlenítő, ellenőrizetlen partraszállási folyamatot.

Az Öt Csillag Mozgalom álláspontjában azonban mindig is volt egyfajta bizonytalanság. Miniszterelnök-jelöltjük, Luigi Di Maio ugyan nyilatkozott az NGO-k és a mögöttük álló gazdasági körök sötét üzelmeiről, ám egy másik ismert képviselőjük, Roberto Fico szerint nem szabad az NGO-kat a középpontba helyezve úgy tenni, mintha ők lennének a migráció okai.

Két, egymással kibékíthetetlen álláspont. A mozgalom programjában „Bevándorlás: a partraszállási célszám a nulla – Olaszország nem Európa menekülttábora” címmel tárgyalják e témát. A cím alapján mindez még Matteo Salvini Északi Ligájának programja is lehetne. A program második pontja azonban – „A menekültkérelmet előterjesztők áttelepítése” – Maurizio Veglio neves ügyvéd munkája, aki az ASGI (Associazione per gli Studi Giuridici sull’Immigrazione) tagja.

Na de ki rejtőzik ezen erősen bevándorláspárti egyesület mögött?

Az egyesület alapítója és pénzügyi támogatója a hírhedt spekuláns, George Soros Nyílt Társadalom Alapítványa, amely Európa és Olaszország ellen különleges háborút visel, és ez ügyben pénzesővel borította be az intézményrendszer legkülönbözőbb szintjein álló egyesületeit és NGO-it.

Az ASGI számos bevándorláspárti kampányhoz csatlakozott, köztük az „Olaszország vagyok én is – Kampány az állampolgársági jogokért”, amely a kiskorúaknak állampolgárságot adna. De ugyanez a helyzet további kampányok esetében – mint az „Out of Limbo” (a hontalan cigányok védelmében), a „Külföldi voltam – az emberiség jót tesz”, „Ne félj, nyílj meg másoknak, nyílj meg a jogoknak” –, vagy számos vallási (Caritas Italiana, Fondazione Migrantes, Centro Astalli, Comunitá di Sant’Egidio) és egyéb egyesület, illetve Soros-féle szervezet (A Buon Diritto, CIR, ARCI, Amnesty International, Antigone).

Szóval senki se várjon Maurizio Veglio ügyvéd úrtól állhatatos kiállást a migráció megfékezésében, óv a cikk.

Lovas István