Felhatalmazást adott a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kongresszusa a párt vezetőségnek a kormányalakítás lehetőségeiről szóló tárgyalások megkezdésére az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségével.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A berlini kongresszuson a küldöttek hat órán keresztül tartó, és a párt közleménye szerint „intenzív és tiszteletteljes vita” után nagy többséggel megszavazták az elnökség indítványát, amely szerint úgynevezett nyílt végű, nem feltétlenül az SPD kormányra lépésére irányuló tárgyalást kell folytatni a CDU/CSU-val.
    
A folyamat végeredménye így egy újabb nagykoalíció, egy CDU/CSU-s kisebbségi kormány szociáldemokrata külső támogatása, de akár előrehozott választás is lehet.
    
Martin Schulz pártelnök beszédében hangsúlyozta: „nem muszáj mindenáron kormányoznunk, de nem is szabad mindenáron azt akarni, hogy ne kormányozzunk”. Az a döntő, hogy a párt mit tud érvényesíteni programjából, elképzeléseiből – mondta.
    
Az SPD-ben sokan ellenzik a kormányzás folytatását a CDU/CSU-val. A párt ifjúsági szervezete (Jungsozialisten in der SPD – Jusos) aláírásgyűjtést is kezdett a nagykoalíció ellen, amelyhez már több mint 10 ezren csatlakoztak. Szerintük egy újabb nagykoalíció a német szociáldemokrácia további hanyatlásával lenne egyenlő. 
    
Azonban Martin Schulz a kongresszusi felhatalmazással már a következő héten tárgyalhat Angela Merkellel és Horst Seehoferrel, a CSU vezetőjével. A tervek szerint az SPD elnöksége december közepén dönt majd arról, hogy a megrekedt kormányalakítási folyamat előmozdításáról általánosságban folytatott tárgyalást átalakítsák-e egy konkrétabb témájú egyeztetéssé, a 2013-ban kezdett közös kormányzás folytatásának esélyeit feltérképező megbeszélés-sorozattá.
    
Ezek az úgynevezett szondázó, puhatolózó megbeszélések januárban kezdődhetnek, és egy rendkívüli kongresszus dönthet majd arról, hogy továbblépjenek-e a hivatalos koalíciós tárgyalások szakaszába. Amennyiben pedig sikerül kidolgozni egy koalíciós szerződést, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a tagság voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val.
    
Egy újabb CDU/CSU-SPD kormány lenne a 2005-2009-es, és a 2013-2017-es ciklus után a harmadik nagykoalíció Angela Merkel vezetésével, és a negyedik Merkel-kormány.
    
Martin Schulzot a kongresszus megerősítette elnöki tisztségében. A tisztségért egyedüli jelöltként indult politikusra a 620 érvényesen szavazó küldött közül 508-an voksoltak, ami 81,94 százalékos támogatottságot jelent. 
    
Martin Schulz az idén márciusban vette át a párt vezetését, akkor 100 százalékos támogatottsággal választották meg elnöknek, és megtették kancellárjelöltnek.
    
A kongresszuson elmondott beszédében bocsánatot kért a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson elszenvedett kudarcért. Szavai szerint a történelmi mélypontot jelentő 20,5 százalékos választási eredmény „keserű vereség” a német szociáldemokratáknak.
    
A 81,94 százalékos támogatottság történelmi távlatban gyengének számít az SPD-nél, ahol rendszerint 90 százalék feletti eredménnyel választanak elnököt, vagy erősítik meg a párt vezetőjét tisztségében.

(MTI)