A román-magyar gazdasági kapcsolatok nagyon szilárdak és jól működnek, a kényes kisebbségi kérdéseket pedig nem a nyilvánosság előtt, hanem az e célra létrehozott kisebbségi vegyesbizottságban kellene megtárgyalni – vélekedett román külügyminiszter hétfőn, az Adevarul portálnak adott, az interneten élőben közvetített interjújában.

Fotó: MTI, archív

A lap főszerkesztője a román külpolitika számos más témáját érintő beszélgetés során arról kérdezte Melescanut, mit szól azokhoz az „érdekes” kijelentésekhez, amelyeket Orbán Viktor Románia területén, Tusnádfürdőn fogalmazott meg az Európai Unió jövőjéről, Oroszországhoz fűződő viszonyáról, illetve arról, hogy a román centenárium Magyarország számára nem ünnep.

A magyar miniszterelnök tusnádfürdői előadását sértőnek bélyegző ellenzéki pártoktól eltérően a román külügyminiszter válaszában a két ország közti erős, „a politikai szónoklatokon túlmutató, embereket és cégeket összekötő” gazdasági kapcsolatokra helyezte a hangsúlyt, példaként említve a közös autópálya-projekteket, a határ menti megyék közös, uniós alapokból történő fejlesztését, az energetikai hálózatok összekapcsolását.

Melescanu szerint azonban a kisebbségi kérdés kényesebb probléma, és Románia azt szeretné, ha erről a felek az alapszerződés megkötésekor létrehozott kisebbségi vegyesbizottságban tárgyalnának.

„Ez a megfelelő eszköz olyan megoldások azonosítására, amelyek a kisebbségek hídszerepét erősítik, a két ország közeledését segítik” – hangoztatta a román külügyminiszter. Hozzátette: Románia ragaszkodik a kölcsönösség elvéhez: azt szeretné, ha a magyarországi román és romániai magyar kisebbség jogai „egyensúlyba kerülnének”, és a magyarországi románok ugyanazokat a jogokat élveznék, mint a romániai magyarok az anyanyelvű oktatás, a kultúra és a kisebbségek nyelvén működő tömegtájékoztatási eszközök támogatása terén.

Melescanu szerint Bukarest a tusnádfürdői rendezvény előtt (a kisebbségekkel kapcsolatos nyilvános üzenetek tekintetében) következetesen óvatosságra intette a magyar felet. Mindazonáltal természetesnek nevezte, hogy Orbán Viktor a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen nyilvánosan beszélt országa külpolitikai opcióiról.

Arra a kérdésre, hogy Románia egyetért-e a magyar miniszterelnök külpolitikai nézeteivel, Melescanu elmondta: Romániának megvannak a saját prioritásai, amelyek az ország uniós és NATO-integrációjának erősítését, az Egyesült Államokhoz fűződő stratégiai partnerség erősítését, a konvergencia javítását, és az uniós szolidaritás erősítését célozzák.

Ami az Oroszország-politikát illeti, kívánatos lenne, hogy az Európai Unió javítsa viszonyát Moszkvával, ez azonban nem jelenti azt, hogy az uniónak mindent el kell fogadnia, amit Oroszország akar – szögezte le a román külügyminiszter.