Bill Ravotti korábbi republikánus kongresszusi képviselőjelölt a Euronews honlapján, hosszú véleménycikkben írja le, a V4-ek hogyan védik az Európai Uniót és Brüsszel miért tartozik hálával nekik.


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Ravotti cikkében először emlékeztet, hogy Németország immár akár 1000 eurót is kifizetne azoknak a menekülteknek, akik hajlandók hazatérni szülőföldjükre, ami szöges ellentétben áll a néhány évvel ezelőtti német attitűddel. Hozzáteszi, hogy menedékkérők százezreinek veszett már nyoma az unióban, köztük pedig könnyen lehetnek terroristák is. Kiemeli, hogy a német „nyitott határos” retorika nem csupán az európaiak életét sodorta veszélybe, de hasonlóképpen a valódi menekültekét is, akik így az embercsempészek prédájává váltak.

„Néhány brüsszeli bevándorláspárti aktivista és bürokrata szégyenletes módon próbálta bemocskolni a visegrádi államokat, amiért nem mutatnak ‘uniós szolidaritást’ a migránsválsággal kapcsolatban” – írja. – „Azonban soha nem létezett a nyitott határok és tömeges migráció kapcsán ‘európai szolidaritás’. Ez egy mítosz, amelyet Berlin és Brüsszel a saját érdekükben talált ki”.

Cikke következő részében azt ecseteli, hogy míg a média ennek ellenkezőjét próbálja elhitetni, a V4-ek igenis segítenek a háború elől menekülőknek – a különbség például Németországgal vagy Svédországgal szemben csupán annyi, hogy tudni akarják, pontosan ki lép be országuk területére.

Ezután pontokba szedve végigveszi, a V4 vezetői – Orbán Viktorral az élükön – milyen megoldásokat kínáltak a migránsválság megoldására, kezdve a határok védelmétől, az EU-n kívüli biztonságos táborok létrehozásán keresztül azoknak a szervezeteknek a támogatásáig, amelyek hazájukban nyújtanak segítséget a menekülteknek.
Felidézi, hogy a szíriai püspök szerint „egyedül Lengyelország segít nekünk, hogy Szíriában maradhassunk”, hogy Magyarország Irakban és Nigériában segíti az üldözötteket, Csehország pedig egy hatalmas menekülttábort támogat anyagilag Jordániában.

„Ahelyett, hogy Németországtól vagy Görögországtól tették volna magukat függővé, Orbán Viktor és a Közép-európai Védelmi Együttműködés (CEDC) – amelynek a négy visegrádi ország mellett Ausztria, Horvátország és Szlovénia is tagja – saját kezükbe vették a sorsukat, és lezárták a balkáni migránsútvonalat Görögország és Németország között” – írja cikkében Ravotti. – „Ironikus módon ma már Németország függ Magyarországtól és a CEDC-től, ha meg akarja védeni határait. Míg a balkáni törekvést Merkel ‘nem az ő Európájának’ titulálta, Németország lett a CEDC megelőző tevékenységének legnagyobb nyertese”.

Ezután felidézi, hogy a magyar és osztrák hatóságoknak köszönhetően minden bizonnyal egy „hatalmas katasztrófát” sikerült megelőzni, amikor a magyar határ közelében elfogták a „pakisztáni hentesként” ismert tömeggyilkost.
„Ez jó emlékeztető arra nézve, minek teszi ki magát Európa a nyitott határokkal és a tömeges migrációval. Mit tesznek Svédország és Németország vezetői és az Európai Parlament az európaiak védelmében?” – teszi fel a sokunk által már oly’ sokszor feltett kérdést.

„A visegrádi vezetőknek az égvilágon semmiért sem kell bocsánatot kérniük és Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor már 2015 ősze óta a migránsválság első vonalában harcol. Bár nem fogják nyíltan bevallani, de néhány európai vezető már belátja, hogy neki volt igaza” – állítja Ravotti.

„Hisszük, hogy a közép-európai országok jelentik Európa jövőjét. Az EU-n belül itt fejlődik legnagyobb ütemben a gazdaság, és a ‘visegrádi’ utcákon nincsenek kulturális ellentétek és terrortámadások. A betelepítési kvótát ostobaságnak tartják, és inkább arra fordítják figyelmüket és energiáikat, hogyan tudnak anélkül segíteni a valódi menekülteken, hogy saját állampolgáraik biztonságát feláldoznák” – zárja cikkét Ravotti. – „Ahelyett, hogy támadnák a visegrádi nemzeteket, az Európai Unió vezetőinek inkább el kéne kezdeniük hallgatni rájuk. Hajrá, V4!”

(SVÁ)