Beperelte a Harvard Egyetemet egy amerikai nő, azt állítva, hogy az intézmény „hasznot húz” azokból az 1850-ben készült fotókból, amelyeken az ő rabszolga felmenői láthatók, és amelyeket az egyetem egy akkori rasszista professzora készíttetett.

Fotó: shutterstock.com, szerk., illusztráció

A Tamara Lanier által Massachusettsben benyújtott kereset tárgyát képező fotográfiák Dél-Karolinában készültek egy rabszolgáról és lányáról, akiket csupán keresztnevükről ismerni: Renty – a család pátriárkája -, és Delia.

A képek, amelyeket a legkorábbi ismert, amerikai rabszolgákat ábrázoló fotókként tartanak számon, jelenleg az egyetem egyik múzeumában vannak.

A felvételek annak idején a Harvard svájci-amerikai kutatója, Louis Agassiz megbízásából készültek, aki a fehér felsőbbrendűség elméletével foglalkozott.

A Connecticutban élő Lanier keresete szerint Rentyt és Deliát arra kényszerítették, hogy meztelenül pózoljanak, mivel a professzor „bizonyítani akarta a fekete bőrű emberek biológiailag meghatározott alsóbbrendűségét”.

Az elmúlt években több amerikai egyetem is elismerte, hogy hajdanán kötődött bizonyos szálakon a rabszolgasághoz, Lanier szerint azonban a Harvard „soha még csak el sem számolt magával történetének ezen groteszk fejezetéről, nemhogy vezekelt volna érte”.

A nő szerint az intézmény azon dolgozott, hogy „tisztára mossa a képek történetét és hasznot húzzon a felvételekből”. Lanier továbbá elítélte a Harvardot, amiért az Renty fotóját használta fel borítóképként egy 2017-ben kiadott antropológiakönyvön.

Szerdán benyújtott keresetében Lanier egyebek között azt követeli az egyetemtől, hogy azonnali hatállyal adja át neki a képeket, ismerje el őt a fotókon látható személyek leszármazottjaként és ismerje el, hogy „bűnrészes volt a rabszolgaság intézményének fenntartásában és szentesítésében”, valamint fizessen egy meg nem határozott összegű kártérítést.