Fotó: MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais, illusztráció

Donald Trump amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz vezetőhöz intézett levelét diplomáciai csatornákon eljuttatták az orosz félhez, de a Kreml még nem ismerkedett meg annak tartalmával – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán Moszkvában.

Fotó: MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais, illusztráció

„Valóban megkaptuk a levelet diplomáciai csatornákon keresztül. Arra számítunk, hogy hamarosan eljut az elnöki apparátushoz” – mondta a szóvivő.

A nap folyamán korábban Rand Paul amerikai republikánus szenátor a Twitteren azt közölte, hogy átadta Trump levelét Putyin adminisztrációjának. 

Paul hétfőn érkezett Moszkvába, ahol Konsztantyin Koszacsovval, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnökével arról állapodott meg, hogy megkezdik az előkészítését a két ország szenátusa külügyi szaktestületei együttes ülésének. A helyszín más lehetőségek akadályoztatása esetén egy semleges ország lehet majd, az időpontot pedig remélhetőleg még az év vége előtt kitűzik.

Vlagyimir Putyin július 27-én kijelentette, hogy akár Washingtonban, akár Moszkvában kész találkozni az amerikai elnökkel. Utalt rá, hogy az orosz fővárosba már érvényes meghívása van Donald Trumpnak. Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője erre válaszul közölte, hogy Trump hajlandó lenne Moszkvában felkeresni az orosz államfőt, ha erre hivatalos meghívást kapna, egyúttal pedig arra számít, hogy 2019. január 1. után Washingtonban fogadhatja majd orosz hivatali partnerét.