Elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki villámlátogatásra érkezett Szíriába, a hmejmími orosz légitámaszpontra.

„A védelmi miniszternek és a vezérkari főnöknek parancsba adom: kezdjék el az orosz csapatkontingens kivonását állandó állomáshelyeire” – mondta Putyin, az orosz fegyveres erők főparancsnoka, aki váratlanul kereste fel Hmejmímet.

Az orosz vezető a hivatalos programja szerint a nap folyamán később Kairóba, majd Ankarába megy ahol Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi, illetve Recep Tayyip Erodgan elnökkel tárgyal majd a szíriai rendezésről.

Putyin hangsúlyozta, hogy az orosz fegyveres erők a szíriai hadsereggel közösen a nemzetközi terrorizmus legharcképesebb csoportosulását zúzta szét Szíriában.

„Ezzel kapcsolatban döntés született arról, hogy a Szíriai Arab Köztársaság területén tartózkodó orosz kontingens jelentős része hazatér Oroszországba” – jelentette ki.

„Ha a terroristák még egyszer felemelik fejüket, olyan csapásokat mérünk rájuk, amilyeneket még nem láttak” – tette hozzá.

„Sohasem felejtjük el azokat az áldozatokat és veszteségeket, amelyeket a terrorizmus elleni küzdelemben hoztunk meg itt, Szíriában és Oroszországban” – hangsúlyozta az orosz elnök.

„De ez nem késztet bennünket arra, hogy ölbe tegyük a kezünket és visszavonuljunk. Ez egyáltalán nem jellemző népünkre. Ellenkezőleg, ez az emlékezet erőt ad az abszolút gonosz, a nemzetközi terrorizmus kiirtásához, bármilyen álarcban is jelentkezzen” – mondta Putyin, aki gratulált a katonáknak a „fényes győzelemhez”.

Méltatta, hogy Szíriát sikerült szuverén és független államként megőrizni, és megteremteni a feltételeket az ENSZ égisze alatt lefolytatandó politikai rendezéshez. Közölte, hogy az arab országban a részleges csapatkivonás után is tovább működik majd az orosz békéltetőközpont, valamint állandó alapon a hmejmími orosz légi bázis és a tartuszi haditengerészeti támaszpont.

Oroszország 2015. szeptember 30-án avatkozott be a szíriai polgárháborúba az Aszad-rendszer oldalán, megfordítva ezzel a háború menetét. Moszkva légi, vezérkari és diplomáciai támogatással, valamint hírszerzéssel, különleges egységekkel, katonai tanácsadókkal, fegyverszállításokkal és humanitárius segéllyel támogatja Damaszkuszt.

A hmejmími villámlátogatást követően Putyin Kairóba utazott, ahol Szíszi elnök ünnepélyes fogadtatásban részesítette.

MTI