Hatalmas felháborodást keltett Franciaországban az a fotó, amelyen Emmanuel Macron francia elnök a Szent Márton-szigeten egy olyan fiatalemberrel pózol, aki a középső ujját mutatja félreérthetetlen jelzésként a kamerának.

Képernyőfotó: twitter.com/MLP_officiel

A nagy port felkavaró fénykép akkor készült, amikor Macron elnök a karib-tengeri szigeten járt, amelyet az elmúlt évben rettentően megtépázott az Irma hurrikán. A francia vezetőt fotósok hada kísérte, miközben az házról-házra járt és a helyieket faggatta életükről és az újjáépítési munkálatokról.

Macron aztán az egyik házban összefutott két félmeztelen, bandanát viselő fiatalemberrel. Az egyikőjük gyorsan el is mondta az elnöknek, hogy ő bizony egy „rabló” és nemrégiben engedték ki a börtönből. Macront láthatóan nem viselte meg ez a vallomás, és arra kérte a férfit, hagyjon fel a bűnözői életmóddal és vegyen részt inkább az újjáépítésben, majd megölelte mindkét ledéren öltözött férfit, és pózolt is velük egyet – miközben egyikük a kamera felé emelte középső ujját.

A francia ellenzék nem volt rest és gyorsan fel is hívta a figyelmet a kellemetlen fényképre. Számtalan Twitter-felhasználó egyetértett abban, hogy Macron szégyent hoz egész Franciaországra, és a „Benalla-ügy” mintájára a „középső ujj-ügyet” kezdték emlegetni. Mások szerint egy hurrikán sújtotta térségben nagyobb szükség lenne segítségre, mint szelfikre.

Macron azzal védekezett, hogy ő a Szent Márton-sziget minden fiataljának szeretett volna segíteni: „A köztársaság minden gyermekét szeretem, függetlenül attól, hogy oktondi-e” – magyarázta.