A fennálló hatalmat támadó Öt Csillag Mozgalom (M5S), valamint a migráció- és Európa-ellenes politikát hirdető Északi Liga jelentős előnyét vetítik előre a vasárnap tartott olaszországi parlamenti választás részeredményei, amelyek alapján valószínűleg patthelyzet alakul majd ki az olasz törvényhozásban – írja a hirado.hu.

A La7 (A hetes) hírtelevízió részeredményekből kivetített előrejelzése szerint a parlament mindkét házában a 31 éves Luigi Di Maio vezette M5S lesz a legnagyobb önálló párt a maga 32-33 százaléknyi szavazatával, ám ereje elmarad majd az együttesen közel 37 százalékhoz jutó jobboldali konzervatív pártszövetségétől.

Utóbbi tömbön belül a részeredmények alapján a Matteo Salvini vezette Északi Liga lehet a domináns erő, miután mintegy 17,5 százaléknyi szavazatot kapott a 81 éves Silvio Berlusconi volt kormányfő által vezetett Hajrá Olaszország (FI) mintegy 14 százalékával szemben.

A balközép választási koalíció gyenge, összesen 22-23 százalékos eredményre számíthat, benne a mintegy 19 százaléknyi voksot begyűjtő, Matteo Renzi volt miniszterelnök vezette Demokrata Párttal (PD). A PD-vel szövetségben lévő, baloldali Szabadok és Egyelőek pártja alig több mint 3 százalék voksot kapott.

További csapást jelent az EU számára, hogy az Emma Bonino volt külügyminiszter és uniós biztos vezette, határozottan Európa- és migrációpárti Több Európát elnevezésű párt az előrejelzések szerint nem tudja majd átlépni a parlamentbe jutás 3 százalékos küszöbét.

„Ha ez lesz az eredmény, az vereséget jelent számunkra, és ellenzékbe vonulunk” – mondta a Rai állami televíziónak Ettore Rosato, a PD alsóházi frakciójának vezetője, kizárva a koalíciókötés lehetőségét az Öt Csillag Mozgalommal vagy a jobboldali pártszövetséggel.

Wolfango Piccoli, a Teneo Intelligence politikai tanácsadócég társelnöke Berlusconit és Renzit nevezte meg a választási éjszaka fő veszteseinek, és Twitter-bejegyzésében azt sugallta, hogy az M5S és az Északi Liga együtt képes lesz kormányt alakítani.

hirado.hu

Tovább erősödik a jobbközép koalíció

A vasárnap tartott olaszországi parlamenti választás részeredménye alapján feltételezhető, hogy a legtöbb egyéni mandátumos körzetben is jobbközép jelölt nyer – mondta el Tanács-Mandák Fanni Olaszország-szakértő az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Így a szenátusi és képviselőházi helyek számát illetően arányeltolódás jöhet létre a jobbközép koalíció javára, az Öt Csillag Mozgalommal szemben – magyarázta Tanács-Mandák Fanni, aki valószínűsíti, hogy sem a jobbközép koalíció, sem az Öt Csillag Mozgalom nem szerez elég mandátumot a kormányalakításhoz.

A szakértő szerint ebben az esetben Sergio Mattarella köztársasági elnök meghívja az összes politikai erő vezetőjét rezidenciájába, és egyeztetéseket kezdeményez a kormányalakítás lehetőségeiről.

A választások első eredményei alapján 37 százalékon áll a Silvio Berlusconi volt kormányfő által vezetett jobbközép koalíció, amely migrációellenes politikával és adócsökkentéssel kampányolt.  A szavazatok 31 százalékának megszerzésével az Öt Csillag Mozgalom (M5S) a legerősebb önálló politikai erővé lépett elő az olasz választásokon. Ezzel szemben a Demokrata Párt (PD) csak a voksok 19 százalékát gyűjtötte be, amely jelentősen elmarad eddigi eredményeiktől – fogalmazott a szakértő.

MTI