Csoma Mózes egyetemi docens, az ELTE koreai tanszékének vezetője szerint a legutóbbi interkontinentális ballisztikus rakéta felbocsátásával az észak-koreai rezsim az Egyesült Államokat akarja elrettenteni attól, hogy fegyvert alkalmazzon az ország ellen.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Csoma Mózes az M1 aktuális csatornán hangsúlyozta: Phenjan tudja, hogy ha elsőként alkalmaznának fegyvert, az a rezsim teljes megsemmisüléséhez vezetne.
    
Felhívta a figyelmet: szerinte a rakétaindítás hátterénél fontos megemlíteni, hogy november közepén egy észak-koreai katona a demarkációs vonalon átszökött Dél-Koreába, és ez rendkívül kellemetlen volt a rezsimnek. Minden látszat ellenére nagyon pontosan figyelik, hogy miként alakul a megítélésük a világsajtóban. Ezért szükség volt egy olyan lépésre, amely a rezsim gyengesége, esetleges erjedése helyett Észak-Koreát újból az Egyesült Államokkal szemben keményen fellépni képes hatalomként mutatja be – tette hozzá.
    
Észak-Korea szerdán bejelentette, hogy sikerrel próbálta ki eddigi „legerősebb” interkontinentális ballisztikus rakétáját, amely képes az Egyesült Államok bármely pontjára csapást mérni. A kommunista rezsim állami médiájában közzétett kormánynyilatkozat szerint a kora hajnalban felbocsátott Hvaszong-15 típusú rakéta röppályája csúcsán 4475 kilométeres magasságot ért el, és 53 perces útja végén az indítás helyétől 950 kilométerre csapódott a tengerbe.

(MTI)