Russia Today

Fotó: MTI/EPA

A konzervatív Judicial Watch igazságügyi-jogi monitorozó szervezet pert indított, hogy megkapja azokat a dokumentumokat, amelyek bemutatják, miként működött együtt az amerikai kormány George Soros macedóniai nem kormányzati szervezeteivel (NGO-k), amelyeket a szkopjei kormány azzal vádol, hogy kormányváltást akartak előidézni.A Judicial Watch tegnap nyújtotta be keresetét az információhoz jutás szabadságára vonatkozó törvényre hivatkozva, mind az amerikai külügyminisztérium, mind pedig az USAID (Amerikai Fejlesztést Segítő Ügynökség) ellen azért, hogy megkapja a Nyílt Társadalom és macedóniai szervezetei finanszírozására és politikai tevékenységére vonatkozó dokumentumokat és kommunikációs iratokat.

Tom Fitton, a Judicial Watch elnöke nyilatkozatban közölte, „az Obama-kormány láthatóan az amerikai adófizetők pénzét csapolta meg annak érdekében, hogy a Soros-műveletet finanszírozza.” Hozzátette: „Trump külügyminisztériumának és az USAID-nek össze kell szednie magát és nyilvánosságra kell hoznia az Obama–Soros hordó csapjának részleteit”.

A Judicial Watch azután perelt, hogy a külügyminisztérium és az Obama-kormány nem válaszolt a szervezet korábbi, február 26-i kérésére.

A Judicial Watch szervezetet leginkább arról ismeri a nyilvánosság, hogy az Obama-kormányt rákényszerítette, hozza nyilvánosságra a Hillary Clinton külügyminiszteri munkájával kapcsolatos e-maileket. Most pedig az új kormányzatot kényszerítenék arra, hogy részleteket közöljön elődjének adófizetők által szponzorált, macedóniai „demokrácia-elősegítő„ erőfeszítéseiről.

2012 februárja és 2016 augusztusa között az amerikai kormány 4.819.125 dollárt adott a Soros-féle Nyílt Társadalom macedóniai alapítványának és további négy helyi szervezeteinek az USAID „Civil társadalom projektje” keretében.

A programot azután kiterjesztették 2021-ig és támogatását 9,5 millió dollárra növelték, közölte William F. Marshall, a Judicial Watch rangidős vizsgálati szakembere.

Lovas István