Az Amerikai Tudósok Szövetsége (FAS) előrejelzése szerint Pakisztán hamarosan a világ ötödik legerősebb atomhatalmává válhat – írja az RT.com. 1999-ben az amerikai Védelmi Hírszerző Ügynökség azt jósolta, hogy a korábbi brit gyarmat 2020-ra hatvan-nyolcvan nukleáris robbanófejjel fog rendelkezni. Ezt azonban jelentősen túlszárnyalta az ország, amely ma 140-150 robbanófejjel bír a becslések szerint.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Pakisztán fegyverkezése elsősorban Indiára jelent veszélyt, ugyanis az egykori Brit-India északi, muszlim többségű területeire Pakisztán és India is 67 éve igényt tart. E területeken a mai napig nincs kijelölve konkrét határ a két ország között. Pakisztán nukleáris ereje az Egyesült Államok számára is „aggodalomra ad okot”. Egy friss tanulmány szerint ugyanis 2025-re már 220-250 nukleáris robbanófeje lehet az iszlám köztársaságnak.

Az atomfegyverek fejlesztésének célja a szakértők szerint Pakisztán „elrettentő erejének” növelése, külföldről érkező atomtámadások megakadályozása, de „India pakisztáni területre való behatolásának” elhárítása is.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) júliusi értékelése szerint India elmarad Pakisztánnal szemben a nukleáris robbanófejek számát tekintve. A hindu köztársaság ilyen típusú fegyvereinek a számát 130-140 közé teszik.