Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Orbán Viktor miniszterelnök Kínába utazik a november 5-én Sanghajban megnyíló első Kínai Nemzetközi Import Expo (CIIE) eseményeire – tájékoztatta az MTI-t szombaton Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Orbán Viktor hétfőn felszólal az Expo helyszínén zajló nemzetközi gazdasági és ipari fórum plenáris ülésén, majd Hszi Csin-ping kínai államfővel és a többi részt vevő ország delegációvezetőjével együtt megtekinti a kiemelt pavilonokat. 

A nap folyamán a magyar kormányfő a tervek szerint kétoldalú megbeszélést is folytat a kínai elnökkel – mondta Havasi Bertalan, hozzátéve: kedden Orbán Viktor nyitja meg a magyar országpavilont, majd a legnagyobb kínai vállalatok vezetőivel tárgyal.

A sajtófőnök tájékoztatása szerint a sanghaji expóra utazó magyar kormányzati delegáció tagja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Nagy István agrárminiszter is.

A Kínai Nemzetközi Import Expót (CIIE) több mint 130 ország és térség, köztük Magyarország részvételével rendezik meg, a november 10-éig tartó eseményen mintegy 2800 cég állít ki, 12 ország, köztük Magyarország lesz az expo díszvendége. 

A sanghaji expo rendezői azzal számolnak, hogy több mint 80 ezer kínai és külföldi cég vesz részt vásárlóként a kiállításon. Az expo külföldi díszvendégei Magyarország mellett Brazília, Kanada, Egyiptom, Németország, Indonézia, Mexikó, Pakisztán, Oroszország, Dél-Afrika, Vietnam és Nagy-Britannia. 

A 24 millió lakosú Sanghajban 300 ezer látogatóra számítanak az expo szervezői.

Magyar-kínai kormányfői találkozók – KRONOLÓGIA

Orbán Viktor miniszterelnök Kínába utazik a november 5-én Sanghajban megnyíló első Kínai Nemzetközi Import Expo (CIIE) eseményeire. Az MTVA Sajtóadatbankjának összeállítása a rendszerváltás utáni magyar-kínai kormányfői találkozókról:

Magyarország és a Kínai Népköztársaság 1949. október 6-án vette fel a diplomáciai kapcsolatokat. Az első magyar nagykövet 1950-ben, az első kínai nagykövet pedig 1951-ben adta át megbízólevelét, a barátsági és együttműködési szerződést 1959-ben írták alá. A Hu Csin-tao kínai elnök magyarországi látogatása alatt 2004. június 10-én aláírt közös nyilatkozatban a kapcsolatok új politikai minősítéseként a baráti és együttműködési partnerség fogalmát határozták meg.

2003. augusztus 26-30. – Medgyessy Péter személyében 44 év után először tett magyar miniszterelnök hivatalos látogatást Kínában. Medgyessy Péter találkozott Hu Csin-tao államfő-pártfőtitkárral és Ven Csia-pao miniszterelnökkel.

2005. szeptember 8-10. – Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kínai hivatalos látogatásán első magyar kormányfőként kereste fel Hongkongot. Megbeszélésein főleg gazdasági kérdésekről tárgyalt Ceng Csing-hung kínai alelnökkel, Ven Csia-pao miniszterelnökkel és a Kínai Fejlesztési Bank elnökével.

2007. szeptember 2-5. – Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hivatalos látogatásán Pekingben megnyitotta a magyar gazdasági, kulturális és idegenforgalmi évadot, majd első magyar kormányfőként ellátogatott Sanghajba, Kína „gazdasági fővárosába”.

2008. augusztus 14-17. – Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki a XXIX. nyári olimpia alkalmával utazott Pekingbe, találkozott Ven Csia-pao kínai miniszterelnökkel, és ellátogatott az olimpiai faluba.

2010. október 30.-november 2. – Orbán Viktor miniszterelnök kínai hivatalos látogatásán részt vett a sanghaji világkiállítás záróeseményein. Kínai kollégájával, Ven Csia-paóval a két ország politikai, gazdasági, kulturális kapcsolatainak szorosabbra fűzésében állapodott meg, és találkozott Kína több jelentős gazdasági szereplőjével is.

2011. június 24-25. – Ven Csia-pao kínai miniszterelnök személyében 24 év után először járt kínai kormányfő Magyarországon. Ven európai körútján érkezett hivatalos látogatásra, találkozott Orbán Viktor kormányfővel, fogadta őt Schmitt Pál államfő, majd beszédet mondott a Kína – Közép- és Kelet-Európa Gazdasági és Üzleti Fórumon.

2012. április 26. – Orbán Viktor miniszterelnök Varsóban a Kína – Közép- és Kelet-Európa gazdasági fórum keretében kétoldalú megbeszélést folytatott Ven Csia-pao kínai kormányfővel.

2013. november 25. – Orbán Viktor miniszterelnök a Bukarestben tartott Kína – Közép- és Kelet-Európa csúcstalálkozó alkalmával kétoldalú tárgyalást folytatott kínai kollegájával, Li Ko-csianggal.

2014. február 12-13. – Orbán Viktor kormányfő kínai hivatalos látogatásán Pekingben találkozott Li Ko-csiang miniszterelnökkel, és fogadta őt Hszi Csin-ping kínai elnök. A kormányfő és a Bank of China elnökének találkozóján megállapodás született arról, hogy a kínai bank Magyarországon hozza létre regionális központját.

2014. december 16. – A belgrádi Kína – Közép- és Kelet-Európa csúcsértekezlet keretében Orbán Viktor magyar, Aleksandar Vucic szerb és Li Ko-csiang kínai kormányfő aláírta a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítéséről szóló megállapodást.

2015. november 23-26. – Orbán Viktor miniszterelnök Szucsouban, a Kína- Közép- és Kelet-Európa csúcstalálkozón Li Ko-csiang kínai kormányfővel tárgyalt, és a régió többi államának vezetőjével együtt fogadta Hszi Csin-ping kínai államfő. A magyar kormányfő Pekingben találkozott a Bank of China vezetőségével, majd a Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyetemén részt vett a Magyar Kutatóközpont táblaavató ünnepségén.

2016. november 5. – Orbán Viktor kormányfő Rigában részt vett a Kína – Közép- és Kelet-Európa csúcstalálkozón, és kétoldalú tárgyalásokat folytatott Li Ko-csiang kínai kormányfővel.

2017. május 12-15. – Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével magyar küldöttség járt Kínában az Egy övezet, egy út elnevezésű nemzetközi együttműködési fórum alkalmából. A magyar kormányfő tárgyalt Hszi Csin-ping kínai államfővel, Li Ko-csiang miniszterelnökkel, majd megkoszorúzta a Tienanmen téri Hősök emlékművét. A látogatás során a kínai kormány az ottani legmagasabb, átfogó stratégiai partnerség szintjére emelte a magyar-kínai kétoldalú együttműködést, több gazdasági, turisztikai, kereskedelmi megállapodás is létrejött.

2017. november 27-28. – Budapesten rendezték meg Kína és a kelet- és közép-európai országok 16+1 néven is emlegetett csúcstalálkozóját, amelyen részt vett Li Ko-csiang kínai kormányfő is. A csúcstalálkozó keretében Magyarország és Kína képviselői több mint tíz megállapodást írtak alá, Orbán Viktor miniszterelnök 28-án tárgyalt kínai partnerével a kétoldalú kapcsolatok megerősítéséről.