Le Monde

Fotó: RTL Klub

Talán nem tévedünk nagyot, ha kijelentjük, hogy e sajtócikk ismertetésekor néhány olvasónkban feltöltik a kérdés: kit érdekel, ezek mit írnak? Mégis úgy gondoljuk, nem baj, ha a hazai nyilvánosság is látja, mit ír/hazudik a 67 milliós Franciaország vezető lapja, a Le Monde, mégpedig szerkesztőségi állásfoglalásában.Azt írja, hogy Budapest az elmúlt hónapokban a „filantrópból” az ország első számú közellenségét csinálta. „Természetesen” a „tekintélyelvű” és „populista” kormány tette ezt.

Amely, jegyezzük meg, akkora teret és szabadságot enged meg például e francia lap egyik szerelmének, Gulyás Mártonnak, amekkoráról ez a Soros-helynök a lap szerkesztési helyén, Párizsban nem is álmodna. Például csapatával – mint tette ezt Zsidai Roy várbeli Pest-Buda éttermében – a szerkesztőséghez legközelebb eső vendéglőbe erőszakkal bepofátlankodni, és onnan a tulajdonos felszólítására sem távozni, s erre a rendőrség úgy nézne, mint borjú az újkapura. Miközben a francia bíróság halálra rettegné magát, nehogy másodfokon is megerősítse az Élysée-palota festékes flakonnal dobálása miatt első fokon kapott, rendkívül enyhe, 300 órás közmunka-ítéletét.

A vezércikk figyelmét már a második bekezdésben Orbán Viktor ellen fordítja, aki az írás szerint egymaga vezeti az „ó, milyen jelképes” nagy csatát Soros ellen.

Majd következik a persze idézőjelbe tett „Soros-terv” ismertetése. Ezután jön az alcím, amiért született az egész vezércikk, és amiért annak megszövegezőjét nyilván extra pohár Pernod-val kínálták meg, amikor a kis csapat tegnap levonult ebédelni egyet. (Elmebeteg francia szokás szerint a Le Monde kora délután jelenik meg a kioszkokban.)

Az az alcím pedig emígy hangzik: „Alig palástolt antiszemitizmus alapján”.

Amely alcím utáni sorok mindent megtesznek, csak éppen nem magyarázzák meg, hogy mi a fene is ez a vád.

De nem baj: a francia elit jószerivel innen tudja meg, hogy mit kötelező gondolnia minderről. Nem mintha eddig nem tudta volna, de ismétlésnek Goebbels az anyja (bocsánat a transzgenderizmusért).

Lovas István