DER TAGESSPIEGEL

A Magyar Demokratának van egy súlyos hiányossága. Nem működtet egy olyan regisztert, amely 2010 kora nyara óta leltározta volna mindazon, nyugati sajtótermékekben megjelent cikkeket, amelyek azt ismertették, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök miként pusztítja el Európát. Egyes-egyedül, természetesen, mert itt komoly, hiteles nyugati médiumokról van szó, amelyeknek kötelező hinni, mert ha nem így teszünk, hatalmas retorzió következik.

Olvasóinkat viszont olykor tájékoztatni kell erről, mert a végén – akár mind többen Európában – még képesek a saját szemüknek hinni és azt látni, hogy Angela Merkel német kancellár vagy George Soros az a pusztító gazember, aki szétveri a virtuális és valós kerítéssel körbe nem vett Európát.

Most egy ilyen cikkről számolunk be, amely ma jelent meg a berlini lapban ezzel a címmel: „Antiliberalizmus az EU-ban: Orbán elpusztítja Európát”.

A cikk ismerteti, hogy kedd (tegnap) óta a kormányzó Fidesz olyan törvényt tárgyal a parlamentben, amely egészen nyíltan az amerikai filantróp és „holokauszt-túlélő” George Soros ellen irányul. Aminek a felemlítése olyan hatást vált ki a német történelmi pszichében, ami után bármit írhat a lap, annak tartalmában tilos kételkedni.

A „Soros-elleni csomagnak” a célja, hogy megakadályozzák azt a Soros által finanszírozott kezdeményezést, hogy a menekülteket segítsék Magyarországon. Orbán Viktor persze tudja, milyen antidemokratikus társaságban jelenik majd meg. És ezt élvezni is fogja. Hiszen ő az, aki a nyugati liberalizmus idejét lejártnak nyilvánította, és szarkasztikusan menedéket kínált fel Magyarországon annak „áldozatainak” (idézőjel az eredetiben – L.I.).

De Orbán egy 2014-es hírhedt beszédében a liberális szót már lekezelően ejtette ki, és azt mondta, az ilyen rendszert a többség uralma fogja leváltani és ott a kisebbségnek csönd a neve.

Orbán törvényei nemcsak arra irányulnak, hogy a társadalmi ellenzéket megfojtsa. Hanem különösen gonosz céljuk van. Ellenséggé tenni saját országukban azokat, akik idegeneken segítenek.

„És a cél az Soros – a külföldi, az emigráns –, ami a jobboldalon állandóan árulót jelent, és természetesen a zsidó”. És ebben benne van a jobboldal embergyűlöletének minden narratívája. Orbán projektje szinte tankönyvi esete annak a szörnyűségnek, ami Magyarországon történik, ahol a demokrácia leépítésén buzgólkodnak és közben idegennek bélyegzik mindazon eszméket és embereket, amelyek és akik nem az uralkodókéi. Márpedig ha ez sikerülni fog, akkor ez átcsap a magyar határokon és az egész európai kontinensen egyre elfogadottabb kormánypolitikává válik.

Lengyelországban az idegenektől való félelem és az idegengyűlölet toxikus keveréke uralkodik már, de az EU régi nyugati részének sincs oka az önelégültségre. Mi lesz velünk itt Németországban, ha a nagykoalíció összeomlik? Azon Németországban, ahol azt hittük, történelmünk során soha többé nem kell azon jobboldali radikálisokkal szembenézni, akik bent vannak már a parlamentben? Bajorországban már flörtölnek egy jobboldali koalícióval, egy konzervatív forradalommal.

„Lapunkban” (írja a Tagesspiegel magáról) Jean Asselborn luxembourgi külügyminiszter már felszólított, hogy fordítsák az uniós szerződést Magyarország ellen. (Erre küldte el Szijjártó Péter külügyminiszter Asselbornt oda, ahová a Tagesspiegellel együtt való.) A Heinrich-Böll Alapítvány tegnap már javasolta, hogy egy egész hálózatot kell kiépíteni a fenyegetett nemzeti civil társadalmak védelmére. Mert Európában meg kell védeni a demokráciát! És ez az állam- és kormányfők feladata! Mert Európában a demokrácia legalább olyan fontos termék, mint a belső piac és a regionális fejlesztés.

A régi Európa már hosszú ideje azt hiszi, hogy két világháború elég volt az autoriter veszély elleni immunizációra. De – zárómondat – „Primo Levi, a holokauszt egy másik túlélője mondta: »megtörtént és ismét megtörténhet«”.

Lovas István