A brit Express tegnapi cikke arról szól, a magyar miniszterelnök hogyan állította maga mellé a német tartományi vezetőket és mindez mit jelenthet Angela Merkel számára.

Fotó: MTI, archív, illusztráció


Fotó: MTI, archív, illusztráció

“Angela Merkelnek azzal kell szembesülnie, hogy uniós ellenfele és Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor keresztülhúzhatja a számításait, amikor szövetséget köt a német regionális vezetőkkel” – állítja az Express újságírója, Rebecca Perring.

A magyar kormányfő német szövetségi vezetőkkel szemben indított “bűbájoffenzívájának” célja az, hogy nagyobb befolyásra tegyen szert Berlinben, a német kormány ugyanis erőteljesen bírálta a migránsok befogadása ellleni kemény kiállását, írja Perring. Hozzáteszi, hogy Angela Merkel korábban azért támadta a kelet-európai országokat – köztük hazánkat -, mert a hidegháborús elszigeteltség dacára újból falakkal veszik magukat körül.

A német kancellárnak szóló üzenetként Orbán Viktor azonban képviselőket küldött Szászországba, Bajorországba, Hessenbe, Baden-Württembergbe és Szász-Anhalt tartományba. A Külkapcsolatok Német Tanácsának elemzője, Nilan Nič ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta a Politico brit kiadásának: “Orbán úr stratégiai pontossággal kezdte kialakítani a kapcsolatot az egyes tartományokkal, ahol több megértés, üzleti fókusz, és az emberi jogokkal és politikai témákkal kapcsolatban kevesebb kritika fogadta”.

“Ám Orbán úr ragaszkodik ahhoz, hogy erős üzleti kapcsolatokat tartson fenn legnagyobb kereskedelmi partnerével, Németországgal, amely 2016-ban a teljes magyarországi import 26,5 százalékáért és a magyar export 27,5 százalékáért volt felelős” – olvasható a cikkben, amely utána felidézi, hogy a magyar kormányfő azt nyilatkozta a Passauer Neue Presse című napilapnak: “Bár kisebbek vagyunk, de Németországnak tisztelettel kell bánnia Magyarországgal”.

A cikk emlékeztet, hogy Angela Merkel és Orbán Viktor kapcsolata soha nem volt ilyen feszült, és a két vezető 2015 óta nem vett részt kétoldalú találkozón, továbbá a kilencvenes évek óta rendszeresen megtartott Német-Magyar Fórumot is lefújták.

(SVÁ)