Orbán felemelkedése Európában: Magyarország az alternatív modell címmel közölt cikket az euroszkeptikus Stopeuro.news hír- és véleményportál. 


Fotó: MTI, illusztráció

Az értékelést ezzel a két mondattal foglalják össze: „Orbán Viktor az utóbbi években Európa egyik legfontosabb vezetője lett. És üzenete most kezdi átitatni az egész kontinenst”. 

Ennek egyértelmű jele Janez Jansa, Orbán Viktor szövetségesének szlovéniai győzelme. A visegrádi csoportnak már új szövetségese van Ljubljanában. 

Ez a győzelem nagy részben a magyar miniszterelnök érdeme, aki nemcsak azt tudja, miként kell a tiltakozási hullámot meglovagolni – elsősorban migránsügyben –, de azt is, hogyan legyen a részese a politikai vitáknak. 

Egyértelmű üzenetek, egyszerű szavak, mély jelentések. Mint utolsó üzenete a szlovén népnek: „Szavazzanak a nemzet túlélésére!”

A Jansa-ügy emblematikus olyan tekintetben, hogy Orbán miként követ egy igen világos irányvonalat. A cél olyan információs rendszer kialakítása, amely alternatívája a fősodratú médiának.

A cikk elutasítja, hogy úgy értelmezzék az Orbán Viktorhoz közelálló üzletemberek médiavásárlását Szlovéniában és Macedóniában, mint azt legutóbb a New York Times tette, azaz manipulációként, hiszen csak egyoldalú manipulációról beszélni felületes dolog. Két egymással szemben álló blokk van, amelyek a nekik tetsző információkat akarják közvetíteni.

A média használata a balkáni országokban csupán kis része Orbán felemelkedésének az európai kontinensen, és nagyon leegyszerűsítő lenne, ha valaki ennek alapján próbálná megmagyarázni a magyar miniszterelnök sikerét.

A lényeg az, hogy a magyar vezető olyan érdek- és politikai szövetségi hálózatot alakít ki, amely nem Európa „kellemetlen” vezetőjévé teszi, hanem valóságos szimbólummá. 

Ebben az értelemben nagyon érdekes a nézőpont változása. Ma nem Európa ellensége, hanem minden olyan mozgalom a barátja (beleértve a kormányokat), akik nem hajlandók engedelmeskedni a liberális-progresszív Európai Unió által rájuk erőszakolni szándékozott diktátumoknak. És ő az a vezető, akinek sikerült egyfajta világítótoronnyá válnia számos olyan mozgalom számára, amelyek kormányzati szerepre törekednek. És nem csak a szélsőséges pártokról van szó. 

A Fidesz vezetőjének köszönhetően Budapest a Brüsszel elleni küzdelem fővárosa lett. Matteo Salvini, alighogy kinevezték belügyminiszterré, telefonon beszélt Orbánnal, és megállapodtak abban, hogy együtt megváltoztatják Európa szabályait. 

De nem csak Olaszországról van szó. Németországban is van Orbánnak kártyája. Jó kapcsolatot ápol a bajor CSU-val, ami nagyon nem tetszett számos CDU-s politikusnak. De azt sem szabad elfelejteni, hogy fontos magyar tisztségviselők más tartományi vezetőkkel is találkoztak.

Orbán Magyarországot a szuverén világ által elutasított Európai Unió alternatív modelljévé alakítottá át.