Giuseppe Conte új olasz kormányfő a csütörtöki európai uniós csúcsértekezlet összes zárónyilatkozatának aláírását a migrációügyi egyezségtől tette függővé – közölték brüsszeli diplomáciai források.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A délutáni munkaülésen az uniós vezetők egyebek mellett a kereskedelempolitika és a 2021-2027-es költségvetési ciklus kérdéseiről tárgyaltak elsőként, és ezekről zárónyilatkozatokat készültek elfogadni, mielőtt a munkavacsorán rátérnének az ülés fő témájára, a migrációra.

Névtelenséget kérő diplomáciai források azonban estefelé már arról számoltak be, hogy a korábbi hírekkel ellentétben Olaszország nem csak a migrációügyi, hanem a többi zárónyilatkozat elfogadását is blokkolja, amíg a későbbi vitán nem sikerül olyan megoldásra jutni a bevándorlásról, amely Róma számára kielégítő.

„Olaszország meg akarja várni a migrációs vitát, csak utána hagyja jóvá a zárónyilatkozatokat” – közölte egy neve elhallgatását kérő illetékes, aki szerint Conte az európai szolidaritás világos és gyakorlati megnyilvánulását várja a többi tagállamtól.