Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Oroszországgal való együttműködés nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági érdeke is Magyarországnak – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Moszkvában a közmédiának.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Magyarország mindig is abban volt érdekelt, hogy egy pragmatikus, józan észre, kölcsönös tiszteletre alapuló együttműködést tartson fenn Oroszországgal – mondta Szijjártó Péter azt megelőzően, hogy délután Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyalást folytat az orosz fővárosban.

A tárcavezető jelezte, a magyar energiaellátás egy döntő része Oroszországból származik, és „mi nem vagyunk abban a helyzetben, mint mások egy óceánnal odébb és néhány százezer kilométerrel nagyobb területről, hogy azt hirdessük, nem kell beszélni az oroszokkal”.

„Mi Közép-Európában pontosan tudjuk, hogy a párbeszédnek helye van, a párbeszédre szükség van, mert csak így lehet egy kölcsönös bizalmon alapuló együttműködést kialakítani” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Előző napi tárgyalásait összegezve kifejtette: körvonalazódik az az együttműködési-fejlesztési megállapodás, amely Magyarország gazdasági érdekeit a legjobban szolgálni tudja, így kézzelfogható közelségbe került egy harmadik repülőjárat megindítása Magyarország és Oroszország – Budapest és Kazany – között.

Előrehaladott tárgyalások zajlanak továbbá Magyarország szerepének jelentős növeléséről a moszkvai központú Nemzetközi Beruházási Bankban, amely már most is 70 millió eurónyi magyarországi projektet forgalmaz – közölte Szijjártó Péter.

Beszámolt továbbá a Gazprommal született megállapodásról, amely szerint 2020-ra is megkezdik a tárgyalásokat a magyarországi gázellátásról. A magyar fél a vásárolandó gáz mennyiségét mintegy 4,1 milliárd köbméterre tervezi.

Arról is megegyeztek, hogy a Mol folytathatja kitermelési tevékenységét Oroszországban – tette hozzá.

Elmondta, a nehézipari együttműködés folytatásáról szintén megállapodtak a magyar hajóipar újjáépítése és a magyar helikoptergyártási és -összeszerelési ipar fejlesztése érdekében.

Emellett döntés született arról, hogy a Fővárosi Vízművek lehetőséget kap az orosz piacon magas hozzáadott értékű vízipari munkák elvégzésére – tájékoztatott a külgazdasági és külügyminiszter. 

A kollektív büntetésnek a sportban sincs helye

A kollektív büntetésnek a sportban sincs helye – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Moszkvában a közmédiának, mielőtt tárgyalt Pavel Kolobkov orosz sportminiszterrel.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a kollektív bűnösség elve semmi jóra nem vezet, ezért Magyarország elvi alapon ellenzi azt, hogy ha egy ország bizonyos sportolóiról bebizonyosodik, hogy doppingvétséget követtek el, akkor az ország összes sportolóját az alapján eltiltsák.

Szerinte ez elfogadhatatlan, egyesével kell elbírálni az ilyen eseteket. Így „az orosz sportolók kollektív megbüntetését elfogadhatatlannak és erkölcstelennek is tartjuk” – mondta.

Miért kellene bűnhődniük olyan sportolóknak, akik soha nem nyúltak tiltott szerekhez, csak azért, mert egyes honfitársaik azt megtették? – tette fel a kérdést a külgazdasági és külügyminiszter.

Hozzátette, Oroszország sportnagyhatalom, évente több mint 500 nagy sportrendezvénynek ad otthont, ezeken az idén is több mint ezer magyar sportoló vesz részt.

Ezért a magyar-orosz sportügyi együttműködés kiemelten fontos, ahogyan az olimpiai bizottságok partneri kapcsolata is – zárta szavait Szijjártó Péter.