Donald Trump bocsánatkérést követel lehetséges 2020-as kihívójától, a Massachusetts állami demokrata párti szenátortól, Elizabeth Warrentől, aki azt állítja magáról, hogy indián származású.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Egy nyilvánosságra hozott DNS-teszt szerint Warren mintájában korábban sokat emlegetett indián származásnak „egészen apró” nyomát találták. A szenátor azért tette közzé az eredményt, hogy bizonyítsa, nem csak kitaláció volt bennszülötti származása.

Ezzel szemben a republikánusok – és Trump elnök – abbéli véleményüknek adtak hangot, hogy végre kiderült, mennyire „felhígult” valójában a rendszeresen hangoztatott származás.

Warren tagadja, hogy az állítólagos indián származást használta volna arra, hogy előrelépjen a Harvardon vagy máshol, és most bizonyítottnak látja, hogy nem hazudott, amikor ezt hangoztatta oktatóként eltöltött évei során. 

A teszt szerint „komoly bizonyíték” van arra, hogy Warrennek voltak indián ősei hat-tíz generációval ezelőtt, amiből az következik, hogy a szenátor „1/64 és 1/1024 közötti arányban” maga is indián. Egy 2014-es felmérés szerint ez utóbbi kisebb arány, mint ami elmondható az átlag európai-amerikai polgárról.

A republikánusok többek közt azért háborodtak fel a teszt eredményének nyilvánosságra kerülése után, mert „egy DNS-teszt haszontalan, kivéve, ha [indián] törzsi tagság meghatározására” használják.

„A jelenleg [elérhető] DNS-tesztek azt sem tudják kideríteni, valakinek az ősei Észak- vagy Dél-Amerikában voltak-e honosak” – állította egy sajtónyilatkozatban Chuck Hoskin, Jr., a Cherokee Nemzet külügyminisztere.

„Köszönet a Cherokee Nemzetnek, amiért egyértelművé tették, hogy Elizabeth Warren – akit néha Pochahontasnak nevezünk – egy totális szélhámos” – írta reakcióként Trump elnök a Twitteren.

Mindeközben úgy tűnik, Warren élvezi a Trumppal folytatott csatát, és talán éppen a 2020-as elnökválasztási kampányra gyakorol. A Twitteren azzal vágott vissza Trumpnak: „Nem akartam némán tűrni Donald Trump rasszista [megnyilvánulásait], ezért csináltattam meg a DNS-tesztet. De a DNS-nek vagy a családtörténetnek semmi köze a törzsi affiliációhoz vagy tagsághoz, abban csak és kizárólag a törzsi nemzetek dönthetnek. Én tiszteletben tartom ezt a különbségtételt, a szenátusban ezért is nem jegyeztettem be magam indiánként”.

Majd kissé talányosan azt is írta: „Ha Donald Trump – a gyáva elitista, aki soha nem tudta és akit soha nem érdekelt, milyen valakinek az élete, aki nem egy manhattani felhőkarcolóban él – a hitelességről akar beszélni, nos, akkor beszéljünk arról, ki játssza el, hogy teljesen más, mint valójában”.