Változatlanul magas a terrortámadás kockázata Németországban, de nincsenek arra utaló jelek, hogy terrorveszély fenyegetné a karácsonyi vásárokat – mondta Thomas de Maiziere német szövetségi belügyminiszter Berlinben a szövetségi és tartományi biztonsági szervek közös terrorelhárító központjában (GTAZ) tett látogatása után.


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Hangsúlyozta, hogy a terrorveszély várhatóan nem csökken a belátható jövőben, és minden korábbinál több embert, nagyjából 700 főt tartanak számon a terrorcselekmény elkövetésére hajlandó szélsőségesek között. Azonban a hatóságok minden korábbinál több eljárást is folytatnak, és „éjt nappallá téve dolgoznak a polgárok biztonságáért”.
    
A tavaly decemberben egy berlini karácsonyi vásáron történt iszlamista merénylet után feltárták a terrorelhárítás „hiányosságait” és megerősítették a rendszert, a többi között új, országszerte egységes kockázatelemzési módszert vezettek be és szigorították a terrorveszélyes külföldiek kitoloncolását szabályozó előírásokat. Így az újabb karácsonyi szezonban Németország már hatékonyabban védekezik a terrorveszéllyel szemben – mondta a miniszter.
    
Kiemelte, hogy a 40 szövetségi és tartományi hatóság, és a munkájukat összehangoló GTAZ erőfeszítései révén „sikerült megakadályozni egy sor terrortámadást”. 
    
Az elhárító központ helyzetértékelése alapján a karácsonyi vásárok nincsenek kitéve az ország egészét jellemző szintnél magasabb fokú, külön ezeket a rendezvényeket célzó fenyegetettségnek – tette hozzá a német belügyminiszter.
    
Thomas de Maizire tájékoztatóján arról is beszélt, hogy a közbiztonság erősítése és a terror elleni harc sikere érdekében is fontos, hogy minél hamarabb megalakuljon a következő kormány. A németek biztonságának további erősítése „nagyon sürgető feladat” – mondta. Kiemelte, hogy a tervezett fejlesztések folytatásához új költségvetésre van szükség, amelyet csak a következő kormány tud megalkotni.
    
Tavaly december 19-én egy elutasított tunéziai menedékkérő követett el merényletet a német főváros egyik leghíresebb karácsonyi vásárán, a Breitscheid téren. A szélsőséges iszlamista egy lopott kamionnal halálra gázolt 12 embert, a támadásban félszáznál is többen megsebesültek. A vásárokat az idén minden korábbinál nagyobb szabású óvintézkedések mellett rendezik meg, a legtöbb helyszínt beton terelőelemekkel bástyáztak körbe, és erősítették a rendőri jelenlétet.

(MTI)