Mintegy hetven illegális bevándorló kötött ki szombaton az olaszországi Lampedusán, miután csónakjukat felfedezte egy tunéziai halászhajó 29 kilométerrel a sziget partjai előtt – közölte az olasz parti őrség.

Fotó: MTI/EPA/Elio Desiderio

Fotó: MTI/EPA/Elio Desiderio

Az olasz hatóságok álláspontja szerint Málta lett volna illetékes a mentési munkálatban, ennek ellenére – a helyi sajtó egybehangzó értesülései szerint – a migránsokat Lampedusára vitték.

Az olasz parti őrség közlése szerint a migrások csónakja önerőből érte el a lampedusai kikötőt a hatóság egyik hajójának kíséretében.

„Az olasz parti őrség hetven ember életét mentette meg, akik most biztonságban vannak Lampedusa kikötőjében” – közölte szombaton Twitter-üzenetében a Mediterranea nevű civil szervezet, amely egy megfigyelőhajót üzemeltet a Földközi-tengeren.

Az ANSA olasz hírügynökség értesülései szerint az Eritreából, Ghánából és Szíriából származó emberek 35 órát voltak tengeren kimentésükig.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter szigorú bevándorlásellenes politikát folytat, ennek ellenére a tárca adatai szerint októberben eddig valamivel több mint 400 menedékkérő érkezett az olasz partokra.