A migráció óriási probléma, meg kell állítani – mondta Andrej Babis cseh kormányfő abban az interjúban, amelyet a Právo című független cseh baloldali napilap közölt szombaton.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Elsősorban egyértelmű jelzést kell adni, hogy Európába már senki sem jöhet be – szögezte le Andrej Babis. Megismételte korábbi álláspontját: az az elv, hogy a migránsok már a tengeren vannak, és ezért kötelező megmenteni őket, „a pokolba vezető út”.

„Világosan ki kell mondanunk, hogy számunkra (Csehország számára) a legfőbb szempontot lakosaink biztonsága jelenti, úgy, ahogy ez az Egyesült Államokban, Kanadában vagy Ausztráliában is érvényes” – jelentette ki a politikus. 

Babis sikernek tartja, hogy az EU legutóbbi csúcstalálkozóján Orbán Viktor magyar kormányfővel és a többi visegrádi vezetővel együtt sikerült elérni, hogy a migránskvóták ügye lekerült a napirendről. Hozzáfűzte: Csehországnak és minden érintett államnak egyedül kell döntenie. „Ez az alap” – húzta alá Babis. „Most pedig be kell kapcsolódnunk a migráció összeurópai megoldásába” – tette hozzá.

Jelezte: Csehország átfogó tervet készít, amely megoldaná az illegális migráció problémáját. A koncepció megfogalmazná, mit akar az ország tenni Európában és mit Európán kívül. Csehország pénzügyi és anyagi segítséget akar nyújtani, ki kell dolgozni egy Marshall-tervet Afrika számára – közölte.

A cseh miniszterelnök kiemelt feladatként szólt arról, hogy fel kell számolni az emberkereskedelmet, amelyben „állítólag negyvenezer ember dolgozik, akik összességben milliárdokat keresnek”.