Csúcstalálkozót tartanak a visegrádi országok (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) kormányfői a német kancellár, Angela Merkel részvételével a pozsonyi várban csütörtökön.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A szlovák kormányhivatal által az MTI-nek eljuttatott program szerint a találkozó a vendéglátó Peter Pellegrini szlovák kormányfő és Angela Merkel kétoldalú tárgyalásával kezdődik tizenegy órakor. Pellegrini és Merkel tárgyalásán országaik kétoldalú kapcsolatai, valamint az Európai Unió időszerű kérdései kerülnek terítékre. A két kormányfő ezt követően közös sajtóbejelentést tesz.

A visegrádi négyek kormányfőinek – a német kancellár részvételével tartandó – kibővített találkozója délben kezdődik. A csúcstalálkozó fő témái az Európai Unió 2021-2027 közötti keretköltségvetése, az idei európai parlamenti választások, az EU jövője, valamint a 30 évvel ezelőtti európai társadalmi változások lesznek.

A másfél órásra tervezett találkozó után, fél kettőtől a résztvevők közös nemzetközi sajtótájékoztatót tartanak a helyszínen. Ezt követően a V4-országok miniszterelnökei külön egyeztetést is folytatnak egymással – tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár az MTI-t szerdán.

Merkel nem először vesz részt V4-es csúcstalálkozón. 2011. február 15-én, szintén Pozsonyban jelen volt a visegrádi miniszterelnökök csúcstalálkozóján, amelyet a csoport megalakulásának 20. évfordulója alkalmából tartottak. Iveta Radicová szlovák, Orbán Viktor magyar, Petr Necas cseh és Donald Tusk lengyel kormányfő akkor közös nyilatkozatot fogadtak el, melyben többek között azt írták, hogy a V4 megalakulása jelentősen hozzájárult a második világháború után megosztott Európa újraegyesítéséhez, valamint a négy (illetve Csehszlovákia szétválása előtt három) ország európai integrációjához. A csúcstalálkozóhoz később csatlakozott Angela Merkel német és Werner Faymann osztrák kancellár, valamint Mikola Azarov ukrán kormányfő is. A kibővített megbeszélések központi témája az európai energiabiztonság kérdésköre volt. Merkel akkor „nagyon pozitívnak” nevezte a visegrádi csoport szerepét az Európai Unióban.

A 2016. augusztus 25-i varsói, Merkel részvételével tartott informális visegrádi miniszterelnöki csúcstalálkozóra – amelyen a Brexittel foglalkozó szeptember 16-i pozsonyi EU-csúcsot készítették elő – viszont már rányomta bélyegét a menekültválságban kialakult nézetkülönbség. Beata Szydlo lengyel, Robert Fico szlovák, Bohuslav Sobotka cseh és Orbán Viktor magyar miniszterelnök egységesen elutasították az európai menekültkvóták tervét, de egyetértettek egy közös európai uniós haderő létrehozásában. Emellett a vendéglátó Beata Szydlo egy közös határvédelmi erő létrehozását is javasolta. Akkori német hírügynökségi jelentések szerint a német kancellár nem jött zavarba a négy visegrádi kormányfő kvótaellenes álláspontjától, úgy nyilatkozott, hogy szerinte folytatódni fog a párbeszéd ez ügyben. De azt is elismerte, hogy Európa biztonságára figyelni kell, és hogy „történtek mulasztások” a korábbi években ezen a téren.