Megmutatta igazi arcát a demokratikus mivoltát hangoztató ukrán hatalom a kijevi törvényhozásban elfogadott törvénnyel, amely megtiltja orosz állampolgároknak, hogy hivatalos választási megfigyelőkként működjenek közre az elnök-, a parlamenti és a helyhatósági választásokon – jelentette ki az orosz külügyi szóvivő csütörtökön moszkvai sajtótájékoztatóján.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

„Éppen most érkezett az értesülés arról, hogy a Verhovna Rada (ukrán parlament) elfogadta orosz választási megfigyelők részvételének tilalmát az ottani választásokon” – mondta Marija Zaharova. Szerinte ez újabb lépés a „valódi” ukrán demokrácia felé.

A külügyi szóvivő egyben emlékeztetett a brüsszeli és washingtoni felkérésekre, hogy Oroszország is megfigyelőkkel képviseltesse magát az esedékes ukrajnai elnökválasztáson. „Ennek ellenére a Verhovna Rada másképp döntött” – összegezte Zaharova.

Az ukrán parlament csütörtökön első olvasatban törvénymódosítási javaslatot fogadott el, amely megtiltja, hogy orosz állampolgárok  megfigyelőként részt vegyenek Ukrajnában az elnök-, a parlamenti és a helyhatósági választásokon.

Az előterjesztést 232 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban. A javaslat kimondja, hogy nem lehet választási megfigyelő Ukrajnában az ukrán parlament által agresszor, illetve megszálló államnak minősített Oroszország állampolgára.

Az előterjesztés indoklása szerint az orosz megfigyelők jelenléte a választásokon alkalmas lehet arra, hogy rajtuk keresztül megkérdőjelezzék a választások eredményeit.