Charles Manson, aki 1969 augusztusában hét ember brutális meggyilkolására vette rá követőit, 83 éves korában meghalt – írja a New York Daily News.

Fotó: California Department Of Corrections And Rehabilitation


Fotó: California Department Of Corrections And Rehabilitation

A szektavér célja a gyilkosságokkal egy apokaliptikus faji háború elindítása volt. 

Manson a kaliforniai Corcoran állami börtönben töltötte több életfogytig tartó büntetését, amikor néhány nappal ezelőtt lebetegedett. Egy bakersfieldi kórházba szállították, ahol – a Büntetésvégrehajtási Minisztérium bejelentése szerint – helyi idő szerint vasárnap este 8 óra után nem sokkal meghalt.

A hírhedtté vált tömeggyilkos önjelölt zenész volt, amikor megalakította főleg nőkből álló szektáját, a Manson családot. Azt állította, ő a megváltó, homloka közepén durván a bőrébe vésett horogkereszt éktelenkedett.

Manson 1969. augusztus 9-én arra utasította Charles Watsont, akivel a Beach Boys nevű, világhírű együttes egyik alapítóján keresztül ismerkedett meg, hogy három szektás követője – Susan Atkins, Linda Kasabian és Patricia Krenwinkel – segítségével mindenkit mészároljanak le, akit egy bizonyos házban találnak a híres Sunset Boulevard közelében. A Manson család tagjai ezért brutálisan meggyilkolták a rendező, Roman Polanski állapotos feleségét, Shannon Tate-et, egy fodrászt, egy kávékereskedőt, egy írót és egy 18 éves fiút. 

Atkins később azt vallotta, az állapotos Tate hosszan könyörgött az életéért, ennek ellenére 16 késszúrással végeztek vele, majd a nő vérével azt írták a bejárati ajtóra, hogy “disznó”.
Polanski mindeközben Londonban forgatott.

Másnap reggel Manson ugyanezzel a négy követőjével, és melletük Leslie Van Houtennel és Steve “Clem” Grogannel betörtek egy áruházlánc vezetőjének, Leno LaBiancának és feleségének az otthonába. Manson állítólag be akarta mutatni a szektatagoknak, hogy kell “megfelelő módon” kivégezni valakit. Társait arra utasította, hogy kötözzék meg a házaspárt és a fejükre húzzanak párnahuzatot, majd halálra késelte mindkettőjüket.

A kegyetlen Manson gyilkosságok megdöbbentették Los Angelest és világszerte hírhedtté váltak. 

Mansont és hét szektatársát eredetileg halálra ítélték, ám azt életfogytiglani börtönbüntetésre változtatták, amikor 1972-ben átmenetileg eltörölték Kaliforniában a halálbüntetést.

Az ügyészek szerint a Manson-szekta a Beatles “Helter Skelter” című dalának mintájára akart kirobbantani egy végzetes faji háborút, ezért Manson ellopta LaBianca feleségének pénztárcáját és azt tervezte, azt a gyilkosságok után egy elsősorban feketék lakta negyedben helyezi el. Azt remélte, a pénztárcát egy feketebőrű ember találja meg, használja a benne talált hitelkártyákat és ennek következtében őt vádolják majd a gyilkosságokkal. Ugyanakkor azt gondolta, hogy bár a feketék megnyerik a kirobbanó faji háborút, végeredményben nem lesznek képesek “kormányozni a Földet”. Terve szerint a háború végeztével követőivel előtérnének sivatagi rejtekhelyükről, és átvennék az irányítást.

Manson 1934-ben született, anyja alkoholista prostituált volt, aki egy korsó sörért eladta őt egy gyermektelen pincérnőnek. Később egy fiúiskolába került, de onnan megszökött és hajléktalanként élt, apróbb bűncselekményekből tartva fenn magát. 1955-ben megnősült és egy lopott autóban Kaliforniába költözött. Született egy fiuk, ám kapcsolatuk megszakadt, amikor Manson újra börtönbe került.
Később feleségül vett egy prostituáltat, akit futtatott, de az a házasság is válással végződött. A börtönévei alatt tanulmányozta a szcientológiát és megtanult gitározni, majd 1967-es szabadlábra helyezése után a San Francisco-i öböl környékére költözött, és kéregetéssel tartotta el magát. 
Első követői osztották odaadását a hallucinogén drogok és az én fontosságát hirdető vallási filozófiák iránt.

A Beach Boys említett alapítójával követőin keresztül ismerkedett meg. Ennek az ismeretségnek az okán kezdett profi zenészi karrierről álmodozni és lett megszállottja Terry Melcher lemezproducernek, aki bár először mutatott érdeklődést Manson muzsikája iránt, később azonban megszakított vele minden kapcsolatot.
Akkoriban a producer abban a bérelt házban lakott barátnőjével, amely később a Tate-gyilkosságok helyszíne volt. A Manson család tagjai azt állították, a szektavezér azért vette célba a házat – és ezzel az új bérlőket -, mert az képviselte számára a szórakoztatóipartól elszenvedett elutasítást.

A Tate- és LaBiance-gyilkosságok tárgyalásain egészen bizarr események történtek, Manson követői például mosolyogtak és dalokat énekeltek, miközben a szektavezér dermesztő vallomásokban írta le az őrült szekta életét.

Manson 1971 óta volt rácsok mögött, 12 alkalommal utasították el feltételes szabadságra bocsátását, az ezzel kapcsolatos, következő meghallgatása pedig 2027-ben történt volna.

(SVÁ)