Németország és Portugália megállapodást kötött annak érdekében, hogy felgyorsítsák a menedékkérők dublini eljárás szerinti visszatoloncolását a két ország között – közölték hírügynökségek szerdán.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A megállapodást, amelyet értesülések szerint a német és a portugál belügyminisztérium még a múlt héten megkötött, időközben már az Európai Bizottság is jóváhagyta.

Horst Seehofer német belügyminiszter portugál hivatali partnerével, Eduardo Cabritával tartott berlini találkozóját követően úgy értékelte, hogy az egyezmény „fontos jelzés”, „hatékonyabb eljárásokat” tesz lehetővé.

A Európai Unió területére érkező menedékkérőkre és migránsokra vonatkozó dublini szabályozás értelmében a menekültügyi eljárás lefolytatását annak az országnak írja elő, ahol a menedékkérő belépését regisztrálták. Az így nyilvántartásba vett személyek, amennyiben egy másik országba mennek tovább, onnan visszaküldhetőek. A mostani szabályozás erre hat hónapos határidőt ír elő, ezt azonban a gyakorlatban csak ritkán sikerül betartani.

A német kormánynak eddig Spanyolországgal és Görögországgal sikerült hasonló kétoldalú megállapodásokat kötni, illetve azon dolgozik, hogy Olaszországgal is egyezségre jusson a kérdésben.

Az Athén és Berlin között augusztus végén létrejött megállapodás például kimondja, hogy a német-osztrák határon elfogott menedékkérőket, akiket a görög hatóságok 2017. július 1-jét követően regisztráltak, 48 órán belül visszaküldhetik Görögországba.