Többen is megsérültek és magyar idő szerint 6 óráig egy férfi meghalt a hétfő hajnali órákban London északi részén, amikor egy teherautó a Finsbury Park-i mecsetből hazafelé tartók közé hajtott – jelentette a Reuters.


Képernyőfotó: Fox News

A Reuters idézi az Evening Standard című lapot, amely szerint a gázoló teherautóból egy férfi ugrott ki és “legalább egy embert” leszúrt.

Miqdaad Versi, a Brit Muszlim Szövetség (Muslim Council of Britain) szerint a sofőr láthatóan tudatosan hajtott egy csoport tagjai közé, akik egy rosszul lévő férfin próbáltak segíteni.

Sajtóinformációk szerint egy 48 éves férfit letartóztattak.

Az esetet lehetséges terrortámadásként kezelik.

Az eset a muszlim ünnep, a ramadan alatt történt, amikor a hívők éjszakánként járnak a mecsetekbe.

A Finsbury Park-i mecset az egyik legnagyobb muzulmán vallási gyülekezőhely Nagy-Britanniában. A Fox News szerint éveken át úgy tartották róla, hogy nem csupán radikális ideológiát hirdet, de valamilyen módon kötődik a szeptember 11-i terrortámadásokhoz, azonban azt egy idő után bezárták és “megtisztulva” nyitották később újra.

Theresa May miniszterelnök azt mondta, együttérez a sérültekkel, a munkáspárti Jeremy Corbynt pedig “teljesen ledöbbentette” az eset.

demokrata.hu

FRISS: Scotland Yard: terrortámadás történt

A Scotland Yard terrorcselekményként kezeli az észak-londoni muszlim közösség elleni hétfő hajnali támadást – jelentette be hétfő délelőtt Neil Basu, a londoni rendőrség főparancsnok-helyettese, aki a Scotland Yard országos terrorelhárítási tevékenységének összehangolását irányítja.

Basu aláhúzta: a nyomozóhatóságok egyelőre nyitott kérdésnek tekintik a gázolásos támadás elkövetőjének indítékait, ettől függetlenül azonban terrortámadásnak tartják a történteket, és a vizsgálatot a Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága vezeti.

Hétfő hajnalban egy furgon az észak-londoni Finsbury Park mecsetjének tagjai közé hajtott, akik a ramadán böjtjét követő éjszakai imádságról távoztak. A rendőrség végleges adatai szerint egy ember meghalt, nyolc sérültet kórházba szállítottak.

MTI