A populistának bélyegzett Svéd Demokraták (Sverigedemokraterna, SD) a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint immár a második legnépszerűbb párt a skandináv országban. 
 

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Az SD-t 1988-ban alapították, és az abban az évben a parlamenti választásokon kereken 0 százaléknyi szavazatot összegyűjtő tömörülés egy új felmérés szerint immár 22 százaléknyi támogatót tudhat magáénak.

A párt népszerűsége egyébként évről évre fokozatosan nőtt, ám a valódi kitörést a 2014-es választások jelentették számukra, amikor is az általuk megszerzett voksok száma – a négy évvel korábbihoz képest – több mint kétszeresére nőtt, az elnyert képviselői helyeik száma pedig húszról negyvenkilencre ugrott.

Az SD “nemzeti alapokon nyugvó szociális konzervativizmusként” írja le politikáját, a médiában azonban számtalanszor nevezik őket szélsőjobboldalinak, jobboldali populistának, nemzeti konzervatívnak és migrációellenesnek.

“Jelen pillanatban a talán legfontosabb integrációs stratégia az lenne, ha azokat, akiknek nincs szükségük védelemre, akiknek semmi keresnivalójuk [Svédországban], a lehető leghamarabb hazaküldenénk” – idézi a párt elnökét, Jimmie Åkessont a Breitbart London egy cikke.

Åkesson a svéd Bevándorlási Bizottságot azzal vádolja meg, hogy “aktivistákként” viselkednek és “rendkívül veszélyes” döntéseket hoznak annak elbírálásakor, ki a valódi menedékkérő.

Az SD a napokban egy igen hatásos kampányvideót jelentetett meg (ezt cikkünk után – angol felirattal – olvasóink is megnézhetik).
Az összeállítás a következőkkel indul: “Ti, szociáldemokraták és liberálisok, és ti, svéd újságírók – mindannyian tévedtetek. Ma már tudjuk, hogy a tömeges bevándorlás nem kifizetődő. Tudjuk, hogy a valóságban hatalmas kiadásokkal és megszorításokkal jár társadalmunk számára. Ahol korábban rend és jólét uralkodott, ott most szögesdrót és kamerák vannak”.

Ezután azzal vádolják a liberális baloldalt, hogy miattuk alakult olyanná hazájuk, amelyben családoknak kell elköltözniük otthonaikból, mert olyannyira veszélyes lett a környék, ahol élnek, és azt állítják, a világhírű svéd társadalombiztosítási rendszer összeomlóban van, miközben “emberek halnak meg orvosi ellátásra várva”. 

Svédországban, hallhatjuk a felvételen, ma a nőket megerőszakolják, a fiatal lányokat megcsonkítják – utalva ezzel minden bizonnyal a nőt nemiszerv-csonkítás borzalmas hagyományára, amelyről korábban mi is írtunk – és akaratuk ellenére adják férjhez.

Miután meglehetősen félelmetes felvételeket láthatunk az ország különböző pontjain felgyújtott autókról és bekövetkezett összecsapásokról, következik a szomorú igazság: “A terrorizmus mára már valósággá vált Svédországban. Svédeket támadnak, nyomorítanak és gyilkolnak meg a saját utcáinkon”.

Miközben a svéd Munkáspárt egyik gyűléséről láthatunk felvételeket, a narráció tovább folytatódik: “Azt állítjátok, hogy mostanra megértettétek, milyen súlyos a helyzet. Hogy most már ti is a felelősebb migrációs politikát támogatjátok. A tömeges bevándorlás azonban folytatódik. (…) Mivel senki más nem mondja ki, kimondom hát én: semmit nem értettetek meg”.

A videóban ezen a ponton derül ki mindenki számára, hogy a narrátor nem más, mint az SD vezetője, Jimmie Åkesson.

A pártelnök a balliberálisokat és a svéd médiát vádolja a kialakult helyzetért: meggondoltalan döntéseiket és nem utolsósorban a hazugságaikat. “Svédországban nem az jelenti a választóvonalat, ki jobb- vagy baloldali, ki gazdag vag szegény, nő vagy férfi. Az ellentét azok között van, akik elpusztítják az országunkat és akik megpróbálják megmenteni. Az ellentét köztetek és köztünk van”.

A valóban hatásos kampányvideó azzal végződik, amellyel sok hasonló kezdődik: “A nevem Jimmie Åkesson, és minden tőlem telhetőt megteszek majd azért, hogy feloldjam a káoszt, amit ti, szociáldemokraták és ti, liberálisok idéztetek elő. Fel tudjuk és fel is fogjuk oldani”.

A képernyőn legvégül a következő felirat jelenik meg: “Kevesebb mint egy év van hátra a jövő évi választásokig”.

(SVÁ)