Az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója arról számolt be szombaton, hogy az általa megkérdezettek szerint már nem az üzemanyagadó emeléséről szólnak a párizsi tüntetések.

Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

A tudósító élő bejelentkezésében elmondta, a megkérdezettek szerint 10-15 éve nem emelkednek a keresetek Franciaországban, a minimálbér 1000 euró körül van, miközben 600 euróba kerül egy, a külső kerületekben lévő lakás bérleti díja. 

Egyéb téren is igaz, hogy miközben a bérek stagnálnak, az árak egyre emelkednek – tette hozzá. 

Az egyik megszólított fiatal tüntető szerint az volna a helyes, ha Emmanuel Macron francia elnök belátná, az elmúlt évek liberális gazdaságpolitikája nem működik, s emberek milliói küzdenek lakhatási problémákkal. Az elnöknek – a tüntető szerint – le kellene mondania.

Mintegy 1500 sárgamellényes tüntetetett szombat délelőtt Párizsban, a Champs-Elysées sugárúton a kormány szociális és adópolitikája ellen.

A sugárútra vezető egyik utcába tömörült embereket fél 11 óra körül könnygázzal oszlatták szét a rendőrök, a tüntetők egy része válaszul megdobálta a rendőröket. 

Az incidens után a rend helyreállt, az emberek viszonylagos nyugalomban folytatták a fel-le sétálását a sugárúton, amelyet nagy erőkkel biztosít a rendőrség. 

A tüntetésnek nincsenek vezetői és hangadói, az emberek kisebb csoportokban menetelnek. 

Edouard Philippe miniszterelnök a belügyminisztériumban tett látogatásán arról tájékoztatott, hogy délelőtt 481 előállítás történt és 211 embert őrizetbe vettek, mert azzal gyanúsíthatók a náluk talált tárgyak alapján, hogy erőszakra és szándékos összetűzésekre készültek.