Míg a több ezer embert számláló migránskaraván útját jellemzően kitörő lelkesedés kisérte, ez már nem igaz arra a nagyjából háromezerre, akik az utóbbi napokban elérték az Egyesült Államok határát Mexikóban.

Fotó: MTI/EPA/EFE/Joebeth Terríquez (illusztráció)

Fotó: MTI/EPA/EFE/Joebeth Terríquez

A migránsok többsége – akik immáron több mint egy hónapja úton vannak – egy tijuanai baseball-pályán pihen nem messze a nemrégiben megerősített határkerítéstől, amely elválasztja egymástól az Egyesült Államokat és Mexikót. A nők számára egy kamionban zuhanyokat állítottak fel, míg a férfiakat arra kérik, használják a közelben található, nyilvános zuhanyzókat.

Beszámolók szerint a hétvégén megnőtt a feszültség, a migránsokra sértő megjegyzéseket tesznek, kövekkel dobálják őket és még fizikai összetűzésekre is sor került. Ettől sok migráns helyzete meglehetősen bizonytalanná vált, hiszen hazatérni – ez legtöbbjük számára Hondurast jelenti – nem mernek, Mexikóban nem kívánatosak és nem tudják, a céloszág vajon elfogadja-e menekültkérelmeiket.

Az Egyesült Államok állítólag naponta nagyjából száz kérelmet dolgoz fel.

A tijuanai polgármester, Juan Manuel Gastelum a karaván tagjait „csöveseknek” nevezte, és felvetette, hogy az 1,6 milliós lakosú városban nem kéne-e népszavazást kiírni arról, ott maradhatnak-e a migránsok.

„Az emberi jogokat a tisztességes emberekre kéne alkalmaznunk” – nyilatkozta múlt héten a polgármester.

Szakértők szerint a karaván hamarosan tízezer főnél is népesebbre duzzadhat, tagjait pedig több mint hat hónapon át kéne elszállásolni és ellátni, amelyre a mexikói kormány szerint nincsen meg a fedezet.

„Nem ironikus, hogy miközben olyanok vonulnak a határaink felé, akik félnek a saját hazájukban maradni, akkor ugyanezek az emberek büszkén lobogtatják országuk zászlaját? Lehetséges ez? Igen, mert egy hatalmas átverésről van szó, amit az amerikai adófizetőkkel fizettetnek meg” – írta a Twitteren Donald Trump amerikai elnök még szombaton.

Míg a helyiek dühösek és keserűek a karaván megjelenése miatt, addig mások továbbra is támogatják annak tagjait. Tijuanai vallási egy egyéb csoportok ételt és ruhákat osztogatnak a migránsoknak, és folyamatos készenlétben állnak, miközben naponta több száz újonnan érkező özönlik a helyszínre.