Lövöldözés volt hétfő délelőtt a hollandiai Utrecht városában, többen megsebesültek – tudatta a helyi rendőrség a Twitteren.

A tájékoztatás szerint egy teret lezártak egy villamosmegálló közelében a város központjától nem messze, és a mentők a helyszínen vannak.


Holland rendőrség: terrortámadás is lehetett az utrechti lövöldözés

Az utrechti lövöldözés akár terrortámadás is lehetett – közölte hétfőn a holland rendőrség. A kormány székhelyén, Hágában is megszigorították a biztonsági intézkedéseket.

A lövöldözés egy villamoson történt. Többen megsebesültek. A rendőrség tájékoztatása szerint egy teret lezártak a város központjától nem messze, és a mentők a helyszínen vannak.

Mark Rutte holland miniszterelnök aggasztónak nevezte az esetet, és rendkívüli kormányülést hívott össze.


Holland rendőrség: az utrechti lövöldöző még szabadlábon van

Az utrechti lövöldöző még szabadlábon van a rendőrség hétfői közlése szerint. Az incidensnek egy halálos áldozata van.

A rendőrség utasította az iskolákat a városban, hogy tarsák zárva kapuikat.
 

Holland rendőrség: fokozott biztonsági ellenőrzés kezdődött a repülőtereken és a fontos épületekben 

Megerősítették a biztonsági intézkedéseket Hollandia repülőterein és fontosabb középületeinél, így az amszterdami Schiphol repülőtéren is – jelentették be a rendvédelmi szervek.


Holland terrorelhárítás: Utrechtben több helyen is lövöldözés volt

Több helyszínen is lövöldözés volt hétfőn Utrechtben – közölte a holland terrorelhárítási hivatal vezetője.

Három halottja és kilenc sebesültje van a hétfői utrecthi lövöldözésnek, amely egy villamoson zajlott – közölte a hollandiai város polgármestere a NOS holland közszolgálati média tájékoztatása szerint.

A KKM közleménye

Az eddigi információik szerint nincs magyar állampolgár az utrechti lövöldözés áldozatai és a sérültjei között – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) hétfőn az MTI-vel.

Mint írták, a KKM a leghatározottabban elítéli a hollandiai támadást.

Felhívták a Hollandiában tartózkodók vagy oda igyekvők figyelmét, hogy az Utrechtben elkövetett fegyveres támadást követően Hollandiában megemelték a biztonsági készültséget; a nagyvárosokban, repülőtereken és pályaudvarokon fokozott rendőri jelenlétre és ellenőrzésekre lehet számítani.

Utrecht tartomány terrorfenyegetettségét a holland hatóságok hétfő 18 óráig a legmagasabb (5-ös) szintre emelték, az ország többi részén a 4-es besorolás változatlan.

A KKM kéri a magyar állampolgárokat, hogy kövessék fokozott figyelemmel és maximálisan tartsák be a helyi hatóságok és rendvédelmi szervek utasításait.

Büntetett előélet

Az RTV Utrecht helyi rádió úgy értesült, hogy a gyanúsított korábban kisebb-nagyobb bűncselekmények – egyebek mellett egy 2013-ban elkövetett lövöldözés – miatt már összeütközésbe került a rendőrséggel. Joost Lanshage rendőrségi szóvivő a nyomozásra hivatkozva nem kívánta kommentálni a gyanúsított esetleges büntetett előéletét.