Lengyelország szolidáris

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A lengyel kormány nyugtalansággal fogadja az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás kezdeményezését Magyarországgal szemben, szolidáris Budapesttel - hangsúlyozta Joanna Kopcinska lengyel kormányszóvivő szerdán az MTI-nek nyilatkozva.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A szóvivő nyilatkozatában arra reagált, hogy az Európai Parlament (EP) elfogadta a magyarországi jogállamisági helyzetről szóló Sargentini-jelentést.

Leszögezte: az Európai Unió (EU) a tagállamok sajátos jogi, alkotmányjogi, történelmi hagyományainak kölcsönös tiszteletén alapszik, ezen elv tisztelete különösen az EU jelenlegi válsága fényében fontos.

Álláspontja szerint a döntés "nem járul hozzá az EU megerősítéséhez, sőt, veszélyezteti egységét, felesleges megosztást teremt".

Az EU "a párbeszéden alapszik, és az összes vitás kérdést éppen a párbeszéd, nem pedig a diktátum útján kell megoldani" -

Lengyelország ezért "nagy nyugtalansággal fogadja az EP mai döntéséről szóló információt" - mondta. 

"Szolidárisak vagyunk a magyar nemzettel, amely nemrégiben a választásokon nagyon határozott demokratikus legitimációt adott Orbán Viktor kormányának" - hangoztatta a szóvivő.

Az Európa jövőjére vonatkozó döntéshozatalban "éppen az állampolgárok hangja - a tagállamok, valamint az egész EU polgáraié - kell, hogy döntő legyen" - fogalmazott Joanna Kopcinska.