A lengyel kormány jóváhagyta kedden a Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködés Intézetének létrehozásáról szóló törvénytervezetet – közölte Michal Dworczyk, a lengyel miniszterelnökségi hivatal vezetője.

A törvénytervezetet a kormány a parlament elé terjeszti. A lengyel alsóház december közepén fogadta el a kormányt az intézmény létrehozására felszólító határozatot. Ebben rámutattak: az ikerintézmény létrehozásáról a magyar Országgyűlés is döntött november 14-ei határozatában.

E tényre utalt Dworczyk is a keddi kormányülést követő sajtóértekezleten, aláhúzva: a törvénytervezet azoknak a döntéseknek megvalósítását jelenti, amelyeket még tavaly hozott a lengyel és a magyar kormány.

A politikus közlése szerint a Felczak-intézet célja a kulturális és tudományos együttműködés támogatása, valamint az olyan lengyel-magyar innovációs projektek támogatása, „melyek révén létrejött szinergia közös hozzájárulást jelent az Európai Unió, valamint egész térségünk fejlődéséhez”.

Dworczyk szavai szerint az intézet munkájára idén a lengyel állami költségvetésből 6 millió zlotyt (mintegy 1,4 millió euró) szánnak.

A miniszterelnökségi hivatal később kiadott közleménye szerint az intézet a lengyel-magyar együttműködés ilyen jellegű támogatása mellett elemezni fogja „azokat az Európában végbemenő politikai, gazdasági és társadalmi változásokat, melyek hatással vannak a két ország biztonságára és fejlődésére”.

A varsói székhelyű intézmény munkáját a miniszterelnök felügyeli majd. Az intézetnek lehetnek Varsón kívüli, kihelyezett irodái is. Munkájára a tervezet szerint 2018-2027 között legfeljebb 60 millió zlotyt (mintegy 14 millió eurót) szánnak az állami költségvetésből.

A sajtóértekezleten szintén megszólaló Jaroslaw Sellin lengyel kulturális miniszter-helyettes leszögezte: a lengyel-magyar barátság európai viszonylatban példaértékű. „Ez természetesen a történelmünkre vezethető vissza, de arra a kölcsönös megértésre, közös tapasztalatra is, mely a lengyelek és a magyarok között mindig is létezett” – fogalmazott Sellin.

A létrehozandó intézet névadóját, Waclaw Felczak (1916-1993) lengyel történészprofesszort, második világháborús futárt a lengyel-magyar barátság egyik megtestesítőjének tartják, Magyarország története című, 1983-ban megjelent kötete pedig máig a lengyelországi hungarológia alapművének számít.

Felczak egyetemistaként, 1938-1939-ben a budapesti Eötvös Collegiumban tanult. 1940-ben a lengyel földalatti ellenállás küldte vissza Budapestre, itt megszervezte a Varsó-London-Párizs futár-összeköttetést. A háború után a csehszlovák államrendőrség letartóztatta, a lengyel biztonsági szervek kémkedés vádjával halálra ítélték. Büntetését később életfogytiglanira változtatták, 1956 októberében pedig kiengedték.

1958-ban a krakkói Jagelló Egyetemen újból elkezdte történészpályáját, a krakkói Jagelló Egyetem Történettudományi Intézetének munkatársaként Magyarországgal és Jugoszláviával foglalkozott. 1987-ben vendégtanárként visszatért az Eötvös Collegiumba. 1988-ban előadássorozatot tartott a joghallgatóknak a szemközti Bibó Kollégiumban is, ahol azt tanácsolta Orbán Viktornak és társainak, hogy alapítsanak pártot. Néhány hónappal később megalakult a Fidesz, amelynek Felczak 1991-ben a tiszteletbeli tagja lett.

MTI