Közös ellenzéki európai parlamenti (EP-) képviselői jelöltlista összeállítására szólított fel közös pénteki felhívásban a legerősebb ellenzéki párthoz, a Polgári Platformhoz (PO), a jelenleg parlamenten kívüli baloldalhoz tartozó nyolc volt lengyel kormányfő és két külügyminiszter.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A közös ellenzéki jelöltlista felállításának célja Lengyelország Európai Unión (EU) belüli erős pozíciójának megújítása – áll a nyilatkozatban. Ennek aláírói szerint a Lengyelországban 2015 óta kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) „inkább a keleti, mint a nyugati színvonalhoz közeli államot” épít, és a varsói kormány pozíciója ezáltal meggyengült. 

Az Európai Koalíció nevű szövetség létrehozására felhívó nyilatkozatot a PO soraiból a párt elnöke és volt külügyminiszter, Grzegorz Schetyna mellett két volt kormányfő, Ewa Kopacz és Jerzy Buzek (az EP volt elnöke, jelenlegi EP-képviselő), valamint Radoslaw Sikorski volt külügyminiszter jegyzi. A volt baloldali kormányfők közül a dokumentumot Wlodzimierz Cimoszewicz, Marek Belka és Leszek Miller írta alá, mindhárman annak idején a parlamenten kívüli Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) soraiból kerültek a posztra, bár Belka és Cimoszewicz már nem tagja az SLD-nek.

Sikorski a nyilatkozat aláírását kísérő sajtóértekezleten úgy vélte: a májusi EP-választásnak nagy a tétje, mert Lengyelország európai jövője, valamint magának az EU-nak a jövője dől el.

Schetyna a koalíció megalakítására szólította fel a – mint fogalmazott – Lengyelország Európán belüli szerepét illetően egyetértő összes politikai pártot, valamint az önkormányzatokat és a civil szervezeteket is. Ez azzal lehet összefüggésben, hogy önkormányzati szinten a PO több nagyvárosban számíthat az országos átlagot meghaladó támogatottságra.

Nem tudni egyelőre, hogy milyen szervezetek csatlakoznak a kezdeményezéshez. Schetynán kívül a sajtóértekezleten más pártok elnökei nem voltak jelen. 

Az EP-választásra vonatkozó lengyelországi felméréseket egyelőre nem közöltek. Az ősszel esedékes lengyel parlamenti választási támogatottságot vizsgáló közvélemény-kutatások egymástól eltérő eredményeket mutatnak, a legnagyobb támogatottságot viszont egyöntetűen a PiS élvezi. A kormánypárt a legfrissebb, a csütörtökön közölt adatok szerint 37 százalékon áll. A PO-ra e felmérés szerint a választók 24 százaléka szavazna, a Modern és az SLD pedig nem kerülnének be a parlamentbe. Tízszázalékos népszerűségre tenne szert a Robert Biedron pártjaként ismert balliberális tömörülés, mely vasárnap tartja meg alakuló kongresszusát. A szervezet vezetője, Biedron pénteken közölte: nem csatlakozik az Európai Koalícióhoz, nyilatkozatok helyett inkább konkrét választási programokról szeretne egyeztetni a többi ellenzéki tömörüléssel.