Sebastian Kurz osztrák kancellár szerdán arra figyelmeztetett, hogy a 2015-ös válsághoz hasonló „migránskatasztrófa” elé nézhet Európa, amennyiben az egyes államok nem képesek a közös válasz megtalálására.

Fotó: MTI/EPA/Michael Gruber

Fotó: MTI/EPA/Michael Gruber

A 31 éves kancellár a 2015-ös események megismétlődésétől tart. Minderről azután beszélt, hogy kormánya tagjai megbeszéléseket folytattak a német CSU vezetőivel.

„Nem várhatjuk meg, hogy olyan katasztrófa következzen be, mint 2015-ben” – jelentette ki Kurz. A 2015-2016-os évben a kevesebb mint kilencmillió lakosú Ausztriában több mint 150 ezren adtak be menedékkérelmet.

Kurz nem volt hajlandó állást foglalni a német belpolitikai válság kérdésében, de örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a migráció kérdése ismét terítékre került az uniós vezetők közt. Hozzátette ugyanakkor, hogy akik megnyitották a határokat 2015-ben a migránsáradat előtt, azok „hibásak azért, hogy újra ellenőrizni kell a határokat Ausztria és Bajorország, Ausztria és Magyarország, Ausztria és Olaszország között, és a helyzet csak romolhat”.