A Manchester United cseppet sem látványos, ám annál célravezetőbb futballal, Paul Pogba és Henrih Mhitarjan villanásának köszönhetően 2-0-ra legyőzte az Ajaxot az Európa Liga stockholmi döntőjében. Az MU ősszel így a Bajnokok Ligájában szerepelhet annak ellenére, hogy hazája bajnokságában a csalódást keltő hatodik helyen végzett.Az amszterdami együttes az európai kupadöntők valaha volt legfiatalabb kezdőtizenegyével állt fel, annak átlagéletkora a 23 évet sem érte el. Talán ennek is betudható a vezetőedző, Peter Bosz elégedetlensége, aki a mérkőzést követő sajtótájékoztatón elárulta: nemcsak az eredmény, hanem a mutatott játék is csalódás számára, meg sem nehezítették a manchesteriek dolgát.

A Vörös Ördögök sem az UEFA-kupát, sem az örökébe lépett Európa-ligát nem hódították el korábban. Menedzserük, José Mourinho is hangsúlyozta, ez a tény még értékesebbé teszi a trófeát, csupán azt sajnálja, hogy Zlatan Ibrahimovic sérülés miatt kihagyni kényszerült a számára hazai környezetben rendezett aranymeccset.

A mezőny legjobbjának választott Ander Herrera a győzelmet a hétfői manchesteri terrormerénylet áldozatainak ajánlotta. Az MU spanyol középpályása hozzátette, csapattársaival nehezen tudtak újra a stockholmi összecsapásra összpontosítani, és a történtek fölött továbbra sem térnek napirendre.

Fotó: MTI/EPA

A Friends Arenában összetalálkoztunk Brian Laudruppal, aki egykoron erősítette az Ajaxot, de megfordult a Bayern Münchenben, a Chelsea-ben, a Milanban, a Fiorentinában és a Rangersben is. Az Európa-bajnok dán klasszis készségesen válaszolt a Demokrata kérdéseire.

– Az Ajax példátlanul fiatal csapattal indult harcba, a Manchester United kerete viszont hemzseg a kupákat nyert rutinos klasszisoktól. Ezen múlt?
– Egy ilyen fontos mérkőzésen nem a szép játék, a szemet gyönyörködtető támadások az elsődlegesek, hanem hogy minél kevesebbet hibázz és nyerjél, bármi áron. Ilyenkor bizony sokat számít a tapasztalat. Egy döntőben általában kevés helyzeted van, azokkal viszont jól kell gazdálkodnod. A United lélektani szempontból a legjobbkor talált be, José Mourinho csapatai pedig tudni szokták, onnantól milyen taktika vezethet sikerre.

– Korábbi játékosként hogy látja, az imént is említett rutin mennyire játszhatott szerepet a hétfői manchesteri terrormerénylet feldolgozásában?
– A történtek közvetlenül érintették a Unitedet, nem egy játékos az aréna környékén lakik. José Mourinho azonban amellett, hogy nagyszerű menedzser, kiváló pszichológus is, az ő személye biztosan sokat számított a tragédia kezelésében. Az Ajax labdarúgói kevésbé kiforrottak, sokkal könnyebb elterelni a figyelmüket bármilyen külső tényezővel. Láthatóan idegesen kezdték a meccset, rengeteg volt a pontatlan átadás, ezen a szinten ez nem fér bele. A jövő mindenesetre előttük van, nagyon sok kiemelkedő tehetséget láttunk a pályán.

– Matthijs de Ligt 17 évesen és 285 naposan a legfiatalabb labdarúgó, aki európai kupadöntőben pályára lépett, már a válogatottban is bemutatkozott – még ha nem is a legszerencsésebben, több egyéni hibával. Milyen jövőt jósol az ifjú középhátvédnek?
– Magas, jól helyezkedik, intelligens játékos, de a korából adódóan még nem mindig képes a kiegyensúlyozott teljesítményre. Ugyanakkor biztosra veszem, ebben a tekintetben is fejlődni fog, csak türelmesnek kell lenni. A képességei alapján sokra hivatott.

– Honfitársáról, a szintén rendkívül fiatal, 19 esztendős Kasper Dolbergről is elismerően szólnak a szakemberek.
– Kasper szintén számos alkalommal megmutatta már, mire képes, mennyire gólveszélyes, ám egy igazán kész, klasszis játékos ismérve az, hogy a nagy meccseken átsegíti csapatát a holtponton. A United ellen alig ért labdához, a védők gyűrűjében elbújt, nehéz volt megjátszani, de ezt is tudjuk be annak, hogy érnie kell még.

– Egy rutinos, jobb erőkből álló együttes ellen mennyi babér termett volna a manchesterieknek, azaz: a Bajnokok Ligája következő idényében labdába rúghat a MU legnagyobbak ellen?
– Ebből a találkozóból nem szabad kiindulni, talán még a mostani idényből sem, elvégre előttünk van egy átigazolási időszak, ami alaposan átrajzolhatja az erővonalakat. Tennivaló mindenesetre akad bőven ezzel az együttessel.

Czövek Oszkár, Stockholm – demokrata.hu