Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Több tízezren tüntettek a macedón kormány ellen szombaton Szkopjéban, a legnagyobb jobboldali ellenzéki párt támogatói az ország nevének megváltoztatása ellen, illetve előrehozott választások kiírása mellett álltak ki.

A macedón sajtó beszámolói szerint a légi felvételek alapján megállapítható, hogy mintegy 50-60 ezren gyűltek össze szombaton a szkopjei kormány épülete előtt.

A Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) szimpatizánsai szerint Zoran Zaev szociáldemokrata miniszterelnök nem tartotta be az egy évvel ezelőtti kormányalakításkor tett ígéreteit, és nem javított az ország gazdasági helyzetén, illetve nem gyorsította fel Macedónia euroatlanti integrációját. Ez utóbbinak feltétele a Görögországgal 27 éve fennálló névvita rendezése.

Zoran Zaev hajlandó lenne megváltoztatni Macedónia nevét azért, hogy Görögország ne gátolja tovább az európai uniós és a NATO-csatlakozási tárgyalásokat, ám a jobboldal szerint elfogadhatatlan az ország nevének megváltoztatása. Mivel Görögország északi tartományát, ahol jelentős macedón kisebbség él, Makedóniának hívják, a görögök úgy vélik, a macedónok területi követelésekkel állhatnának elő. Ezt megelőzendő tiltakoznak a hasonló névválasztás ellen, és mindeddig akadályozták a nyugat-balkáni ország euroatlanti integrációját.

Hrisztijan Mickoszki, a VMRO-DPMNE elnöke szombaton a tömeghez szólva előrehozott parlamenti választások kiírását követelte jövő tavaszra, addig pedig ügyvezető kormány kinevezését javasolta. Szerinte a jelenlegi miniszterelnök helyrehozhatatlan károkat okoz az országnak. Leszögezte, pártja határozottan tiltakozik az ország nevének és az alkotmánynak a megváltoztatása ellen.

A Macedónia győzni fog mottót hordozó tiltakozó rendezvényen levetítették Orbán Viktor videoüzenetét is. A magyar miniszterelnök támogatásáról biztosította a VMRO-DPMNE-t és Hrisztijan Mickoszki pártelnököt. A Fidesz elnöke a 2015-ös migránsválságra utalva kiemelte, hogy a VMRO-DPMNE vezetésének megvolt a bátorsága, a bölcsessége és az ereje ahhoz, hogy megvédje a macedónokat, a magyarokat, és ezáltal az európaiakat, és ezt soha nem szabad elfelejteni. „Azok a vezetők, akik szeretik az országukat, tapasztaltak, és nem omlanak össze a külső erők nyomása alatt. Meggyőződésem, hogy (Hrisztijan) Mickoszki visszavezeti Macedóniát a fejlődés útjára, és visszaadja a jövőbe vetett hitet” – hangsúlyozta.

A VMRO-DPMNE tíz éven át vezette a macedón kormányt, kormányzása utolsó két évében belpolitikai válság volt a nyugat-balkáni országban, amelynek a szociáldemokrata kormány felállása vetett véget tavaly májusban.