Andrew Gillum, Tallahassee város polgármestere és a Demokrata Párt újonnan megválasztott floridai kormányzójelöltje, nemrégiben azt nyilatkozta, „mélységesen hálás” azért, hogy Soros György komoly összegekkel támogatta kampányát.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A választások szempontjából különös fontossággal bíró Florida állam első számú pozíciójáért folytatott verseny a republikánus Ron DeSantis és demokrata ellenfele között egyre inkább eldurvul, hiszen a Gillum irányába hajló, többségében liberális média azzal támadja DeSantisékat, hogy „kódolt üzeneteket” közvetítetnek a Soros-adomány kihangsúlyozásával.

Soros – akit a világ minden részén vádoltak már azzal, hogy beleavatkozik a politikába – nagyjából egymillió dollárt fektetett Gillum kampányába, körülbelül az összes adomány egynegyedét.

Vasárnap Gillum – aki a Demokrata Párt baloldali szárnyához tartozik és maga mögött tudhatja a korábbi elnökjelöltet, Bernie Sanders-t – az NBC egyik műsorában háláját fejezte ki Sorosnak és Tom Steyernek támogatásukért. Steyer szintén milliárdos és egyben politikai aktivista, akinek szokása hatalmas összegekkel segíteni demokrata párti jelöltek kampányát. 

Ugyanakkor több médiumot – köztük az egyetlen jobboldali hírcsatornát, a Fox News-t is – azzal vádolnak, hogy túlságosan nagy hangsúlyt fektetnek Soros szerepére, és ezzel „kódolt üzeneteket” közvetítenek közönségük felé.

A The Forward című, az amerikai zsidóság ügyeivel foglalkozó honlap például azt írta, „számos konzervatív médium már ‘Soros-támogatottként’ utal Gillumra”, és ugyanazzal a lendülettel össze is mosta a Fox News csatornát az InfoWars vitatott rádiós műsorvezetőjével, az összeesküvés-elméletek nagy barátjával, Alex Jonesszal. Szerintük ugyanilyen „kódolt üzenet” és rasszizmus volt az, hogy a Trump elnök támogatását is élvező Ron DeSantis azt merte kérni a szavazóktól, ne „majomkodják” el ezt a választást azzal, hogy Gillumra szavaznak – aki történetesen fekete.

A ThinkProgressive, egy új honlap, amelyet meglepő módon többek közt Soros és a Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations, OSF) is pénzelnek, szintén a rasszista narratívát viszi tovább DeSantis ellen, amikor azt állítja, a „majmos” megjegyzés „elért a kívánt közönséghez: a rasszistákhoz, akik Donald Trump támogatóinak magját alkotják”.

Az amerikai félidős választásokig már csak kevesebb mint két hónap van hátra, és érdekes lesz megtudni, milyen más politikai stratégiákat vetnek még be Soros szövetségesei, hogy mellékvágányra tereljék ellenfeleik kampányát és biztosítsák saját jelöltjeik győzelmét.