Több embert megkéseltek a finnországi Turku városában, a rendőrség egy embert meglőtt és letartóztatott – írja a Reuters hírügynökség.

Fotó: MTI/EPA


Fotó: MTI/EPA/Turun Sanomat/Ari Matti Ruuska

A rendőrség a Twitteren keresztül mindenkit arra kér, ne menjen az ország délnyugati részén elhelyezkedő város központjának közelébe.

A finn állami adó, az YLE szerint egy embert lábon lőttek és előállítottak. 
A szemtanúk egy vagy két lövésről számoltak be, és voltak, akik azt állították, egy halott feküdt a téren.
Az ügynökség helyszínen tartózkodó riportere szerint a földön fekvő embert letakarták.
A Sky News a helyi Ilta-Sanomat című újságra hivatkozva azt közölte, egy férfi és öt nő sérülhetett meg a támadásban.

A 8 óra előtti, legfrissebb médiainformációk legalább két halottról és hat sebesültről szólnak, az utóbbiak közül többnek az állapota is súlyos.

A rendőrség több lehetséges gyanusítottat is keres.

Mindeközben megerősítették a biztonsági intézkedéseket a helsinki reptéren és vasútállomásokon is.

A finn miniszterelnök, Juha Sipila bejelentette, hogy a kormány a mai nap folyamán rendkívüli ülést tart az események kiértékelésére.

A finn rendőrség vezetője, Seppo Kolehmainen azt nyilatkozta, egyelőre „semmit nem lehet tudni az indítékról… vagy arról, pontosan mi is történt Turkuban”.
A Reuters azonban arról számolt be, bár a tettes személyazonossága még nem ismert, a férfi „külföldi származásúnak tűnt”.

Az Ilta-Sanomat című újságra hivatkozva később a Financial Express azt írta, a finn rendőrség megtalálta azt a Fiat Ducato gépkocsit, amelyről feltételezik, hogy köze volt a támadáshoz, és amelynek tulajdonosa Turku Varissuo nevű külvárosában él – amely nagyjából 7 kilométerre található a támadás helyszínétől -, majd este házkutatást tartottak a lakásában.
Az SST finn hírügynökség szerint a rendőrség „szinte biztos” abban, ki volt a késelő és többeket letartóztattak. Azt még nem hozták nyilvánosságra, pontosan mi történt a házkutatás során, hány ember van őrizetben és ki hogyan kapcsolódhat a támadáshoz, illetve kit gyanusítanak a halálos késeléssel.

demokrata.hu


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció