Elhagyja Pakisztánt az Ászija Bibi néven ismertté vált keresztény nő, akinek 2010-ben istenkáromlás miatt született halálos ítéletét szerdán a legfelsőbb bíróság eltörölte – közölték az asszony családtagjai hírügynökségekkel csütörtökön.

Fotó: MTI/EPA/Rahat Dar

Fotó: MTI/EPA/Rahat Dar

A család ezt azután jelentette be, hogy radikális iszlamisták már második napja tüntetnek a szabadlábra helyezési ítélet ellen, a többi között útlezárásokkal és autógumik égetésével.

„A tüntetések megkezdődtek (Mohamed) próféta iránti tiszteletért. Meg fogunk halni érte. Nem fogunk meghátrálni” – fogalmazott közleményében a Tehrik-i-Labbaik (TLP) pakisztáni iszlamista mozgalom.

Tiltakozások kezdődtek egyebek között a fővárosban, Iszlámábádban, az északnyugati Pesavar, Mardan és Kászur városokban, illetve a keleti Lahorban.

Csütörtökön több mint ezer radikális torlaszolt el egy Iszlámábádot Ravalpindivel összekötő utat az asszony felakasztását követelve.

A hatóságok félkatonai egységeket küldtek a helyszínre. 

Mohammed Afzal Kadri, a TLP társalapítója követelte a júliusban megválasztott miniszterelnök, Imrán Hán kormányának távozását is, továbbá a felmentő ítéletet hozó három bíró meggyilkolására buzdított.

Az ügyben megszólaló Hán felszólította az iszlamistákat, hogy „ne éljenek vissza az állam türelmével”.

Ászija Bibi (eredeti nevén Ászija Núrín) egyelőre még nem tért vissza otthonába, a rendőrség biztonsági okokra hivatkozva nem ad felvilágosítást tartózkodási helyéről – számolt be az AP hírügynökségnek a fejleményekről az asszony testvére, hozzátéve, nem tartja valószínűnek, hogy Ászija Bibi biztonságban lenne, ha Pakisztánban maradna. Véleményét osztotta Ászija Bibi férje is, a család azonban egyelőre nem nyilatkozott arról, hova szeretnének menni.

Franciaország és Spanyolország menedékjogot ajánlott fel a családnak. 

A négy gyereket nevelő Ászija Bibit 2010 novemberében ítélték halálra istenkáromlás miatt Pandzsáb tartományban, majd egy fellebbviteli bíróság 2014-ben helybenhagyta a döntést. A nő – akit muszlim kolléganői azzal vádoltak egy vallási vezető előtt, hogy tiszteletlenül beszélt Mohamed prófétáról – mindvégig tagadta a vádakat.