Emmanuel Macron francia államfő kapja 2018-ban a Nemzetközi Károly-díjat – jelentette be a németországi Aachen rangos díjának odaítéléséről döntő bizottság.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Az indoklás szerint a francia politikus tevékenysége „az európai sikertörténet újabb fejezetének reményét” jeleníti meg. Emmanuel Macron „egy új Európa és az európai projekt újraalapításának víziójával” érdemelte ki az elismerést, egy olyan tervvel, amely „új európai szuverenitásról, a népek és nemzetek szoros, újjászervezett együttműködéséről” szól.
    
Hozzátették: Emmanuel Macron „szenvedélye és európai elkötelezettsége, az összetartás melletti kiállása és állhatatos küzdelme a nacionalizmus és az izolacionizmus minden formája ellen példaadó, iránymutató és jó értelemben +ragadós+”.
    
A díj odaítélése kifejezi az elismerésről rendelkező bizottság és „sok európai polgár” azon reménységét is, hogy Emmanuel Macron javaslatai „inspirálják majd európai partnereit és hozzájárulnak az európai projekt időtálló megújításához”.
    
Angela Merkel német kancellár gratulált Emannuel Macronnak a kitüntetéshez. A francia államfőt tegező táviratában kiemelte: „az emelt téged hivatalodba, és az jellemzi a még kezdeti szakaszban lévő elnökségedet, hogy világosan hitet tettél Európa mellett és a visszafordulás minden formája ellen a nacionalizmus felé”. 
    
A német kancellár hozzátette: örömet okoz számára, hogy együtt dolgozhat a francia államfővel „polgárainkért, egy még jobb és sikeresebb Európa” felépítésén. 
    
A Nagy Károly frank császárról (747-814) elnevezett nemzetközi díjat 2018. május 10-én adják át Emmanuel Macronnak Aachenben, ahol az uralkodó kiépítette európai birodalmának székhelyét.
    
A Nemzetközi Károly-díjat az európai egyesítésben kiemelkedő érdemeket szerző személynek vagy intézménynek ítélik oda 1950 óta minden évben. A korábbi kitüntetettek között van például Bill Clinton volt amerikai elnök, Wolfgang Schäuble volt német pénzügyminiszter, a szövetségi parlament (Bundestag) elnöke, Dalia Grybauskaite litván államfő és két magyar személyiség, Konrád György író (2001) és Horn Gyula néhai kormányfő, aki 1990-ben kapta meg az elismerést, külügyminiszterként végzett munkájáért.

(MTI)