Csütörtökön az angliai Glastonbury városában egy filmbemutatón a világhírű hollywoodi mozisztár Trump elnök kivégzésével viccelődött.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

“Szerintem [Trumpnak] segítségre van szüksége. Nem t’om… Sok csodás, sötét hely létezik, ahová mehetne. (…) Csak egy kérdés és nem célozgatok semmire – amúgy pedig ez megjelenik majd a sajtóban és borzasztó lesz. De tetszik, hogy mindannyian a részesei vagytok ennek. Mikor történt meg utoljára, hogy egy színész kivégzett egy elnököt? [ünneplő őrjöngés a közönség soraiból] (…) Jó sok idő eltelt már azóta” – mondja a cowboy-kalapot viselő Johnny Depp a The Guardian által közzétett videón.

Valóban volt egy színész, aki kivégzett egy elnököt: 1865-ben John Wilkes Booth pontosan ezt tette Abraham Lincolnnal, ráadásul éppen egy színházban.

Emlékezetes, hogy június 14-én egy James Hodgkinson nevű férfi tüzet nyitott a Kongresszus tagjai részvételével megtartott, jótékonysági baseball-mérkőzés edzésén, hat embert megsebesítve, közülük a republikánus Steve Scalise-t súlyosan. Később a 66 éves merénylő – aki a demokrata Bernie Sanders elnökjelölti kampányában tevékenykedett korábban – birtokában az FBI egy republikánus politikusok nevével teli listát talált, bár Timothy Slater FBI-ügynök szerint nem tudható, őket is meg akarta-e támadni.

A demokrata.hu is írt arról a nagy port felkavart fotóról, amelyen egy Kathy Griffin nevű, hollywoodi szórakoztatóipari munkás egy, a Trump elnök véres, levágott fejét ábrázoló maszkkal pózolt.
Arról is írtunk, hogy egy népszerű szélsőbaloldali weboldal Trump szimpatizánsainak likvidálására szólítja fel híveit. 
Az utóbbi hetekben pedig egy New York városában bemutatott új színházi produkció borzolta a kedélyeket, ebben ugyanis a színpadon brutálisan halálra késelnek egy római diktátort, aki pontosan úgy néz ki, mint az amerikai elnök. A szponzorok végül az előadás túlzott “szemléletessége” miatt visszavonták az ahhoz korábban adott támogatásaikat.

Ebben a politikai környezetben tehát különösen rossz vicc volt, amit Johnny Depp megengedett magának.

A Fehér Ház egyik képviselője azt mondta a Fox News hírcsatornának: “Trump elnök az erőszak minden formáját elítélte és szomorú, hogy mások – mint Johnny Depp – nem követik a példáját. Remélem, hogy Depp úr kollégái éppen olyan határozottan felszólalnak majd az ilyenfajta retorika ellen, mintha megjegyzései egy jogszerűen megválasztott demokrata politikus ellen irányultak volna”.

Szintén a Fox News-nak nyilatkova egy titkosszolgálati tiszt azt állította: “A titkosszolgálat ismeri Depp úr megjegyzéseit. A működésünkhöz elengedhetetlen biztonsági szempontok miatt nem nyilatkozunk arról – akár általánosságban, akár egy bizonyos esetet illetően -, hogyan végezzük védelmi feladatainkat”.

Depp pénteken a People című celebmagazinon keresztül azt üzente: “Elnézést kérek a tiszteletlen, rossz viccért, amit tegnap Trump elnökkel kapcsolatban elsütöttem. Nem úgy jött ki, ahogy terveztem, és nem rosszindulatból mondtam. Csak szórakoztatni akartam az embereket, nem kárt okozni”.

demokrata.hu