Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánya minisztereinek bemutatásával zárta választási kampányát csütörtökön egy időben a Silvio Berlusconi vezette jobbközép utolsó választási naggyűlésével.

Fotó: MTI/EPA/Angelo Carconi


Fotó: MTI/EPA/Angelo Carconi

Luigi Di Maio az M5S miniszterelnök-jelöltje három nappal a választások előtt bemutatta a kormányra készülő párt minisztereit. 
    
Az esetleges M5S-kormány külügyminisztere Emanuela Del Re szociológus és geopolitikai szakértő, belügyminisztere Paola Giannetakis pszichológus-kriminológus, pénzügyminisztere pedig Lorenzo Fioramonti közgazdász lesz. Az M5S minisztereinek közös vonása, hogy Olaszországban is kevéssé ismert nevekről van szó, és a miniszterek többsége negyven éves vagy ennél is fiatalabb. 
    
Az M5S-kormány miniszteri listáját Luigi Di Maio szerdán már e-mailben Sergio Mattarella államfőnek is elküldte. 
    
Luigi Di Maio kampányzáróján hangoztatta, hogy biztos az M5S választási győzelmében. Megjegyezte, hogy „az M5S-t sokan kinevetik, de a választások után az M5S fog nevetni”.       

Az M5S Rómában tartott kampányzárójával egy időben a Silvio Berlusconi vezette jobbközép szövetség is az olasz fővárosban rendezte utolsó nagygyűlését, amelyen a koalíció összes tagja részt vett. 
    
Silvio Berlusconi arra kérte a jobbközép választókat, ne egyedül menjenek szavazni, vigyen mindenki magával legalább még egy embert, „akár még idős nagynénikéket is”. 
    
Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke bejelentette, hogy ha a jobbközép kerül kormányra, minisztert neveznek ki a szociális igazságosságért. Matteo Salvini az Északi Liga vezetője azt mondta, ha a jobbközép győz, másnap kiteszik az országból az illegális bevándorlókat. „Megvédjük az olaszokat és megvédjük az olasz határokat”  – jelentette ki Matteo Salvini. Hangsúlyozta, hogy az olasz termékeket is védeni fogják, hogy az olaszok asztalain ne lengyel tej vagy tunéziai zöldség legyen. Hozzátette, hogy a választások után egy héttel az olaszok már nem is fognak emlékezni arra, ki volt Luigi Di Maio vagy a baloldali Matteo Renzi. 

(MTI)