Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Humanitárius válság veszélyére figyelmeztetett a leszboszi Mória menekülttáborban a túlzsúfoltság és a közeledő tél miatt szerdán a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A HRW küldöttsége október közepén tett látogatást Móriában, ahol több interjút is készítettek az ott élőkkel. Todor Gardos, a szervezet képviselője ezekre hivatkozva kijelentette, hogy a táborban élők a legalapvetőbb emberi jogaikkal sem élhetnek.

„Az Európai Unió elszigetelési politikája csupán súlyosbítja a menedékkérők helyzetét, Leszboszból pedig lassan szabadtéri börtön válik” – idézi a jelentés Gardost, aki szerint az unió többi tagországának sokkal komolyabban kellene osztoznia Görögország menekültekkel kapcsolatos terheiben.

A jelentés azonnali segítségnyújtást sürget, arra figyelmeztetve, hogy a tél beálltával humanitárius válság alakulhat ki a táborban.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának statisztikája szerint, amelyre a jelentés is hivatkozik, november elején 6500 menedékkérőt regisztráltak Mórián, noha a központ eredetileg mintegy 3000 ember befogadására épült.

Móriából ősszel már megkezdték az ott lévő menekültek és migránsok áttelepítését Görögország más részeibe, azonban mivel azóta további emberek érkeztek a szigetre Törökország felől, a túlzsúfoltság alig csökken. 

A rossz körülmények miatt már régóta feszültség uralkodik a táborban, illetve az ott lakók és a leszboszi lakosok közt. 

November közepén Szpírosz Galinosz leszboszi polgármester általános sztrájkot is bejelentett a szigeten lévő menekülttáborokban uralkodó drámai helyzetre tekintettel. Ez a többi között az állami hivatalok és üzletek zárva tartását is jelenti.

A 2015-ös migrációs hullámnak, amellyel naponta több ezer menekült és migráns érkezett Európába, a 2016-ban megkötött uniós-török menekültügyi egyezménnyel sikerült gátat szabni. Az egyezmény értelmében az unió minden olyan migránst visszaküldhet Törökországba, aki illegális úton érkezett valamelyik görög szigetre, és nem kapott menekültstátust. Eddig az eljárás idejére a menedékkérőknek a szigeteken kellett maradniuk, egyebek mellett Leszboszon.