"Hiba volt az euró bevezetése"

Fotó: MTI/EPA/Daniel Dal Zennaro

A közös uniós valuta bevezetése hiba volt, azonban Olaszország nem léphet ki "rögtönözve" az euróövezetből - jelentette ki Matteo Salvini, az olasz bevándorlásellenes Liga vezetője kedden Strasbourgban.
 


Fotó: MTI/EPA/Daniel Dal Zennaro

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülésének  keretében tartott sajtóértekezletén Salvini leszögezte, hogy miniszterelnökként szükség esetén "nem habozna megsérteni az európai költségvetési szabályokat", amelyek megkövetelik, hogy a tagállamok három százalék alatt tartsák a büdzsé hiányát.
    
"Követni fogom az előírásokat, amennyiben lehetséges, akkor viszont nem, ha ez munkahelyek elvesztésével vagy szociális katasztrófával járna" - fogalmazott.
    
Az euroszkeptikus Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) EP-frakció alelnöke a közös valuta kapcsán kiemelte: "nem zárnak ki semmit, ugyanakkor nem lenne kívánatos hirtelen, egyedül kilépni az euróövezetből, nem akarnak ilyesmit tenni".
    
Hangsúlyozta, a választási eredmények alapján "joga és kötelessége" Olaszország kormányzása, és ebben az esetben számos uniós szabályt újra kíván majd tárgyalni.
    
Salvini emellett kijelentette, hogy nem kíván "minden áron" kormányt alakítani. "Ha a kormányzáshoz olyanokkal kell összeállni, akiket az olaszok elutasítottak a választáson, akkor ki van zárva" - hangoztatta a pártvezér a balközép Demokrata Pártra (PD) utalva. "Soha nem fogok (Matteo) Renzivel kormányozni" - tette hozzá.
    
Úgy vélekedett, hogy az 1993-ban életbe lépett Maastrichti Szerződés előtti Európai Közösség egyenlők közössége volt, ezzel szemben "az Európai Unió rombol". "Mi vagyunk az újjáépítői az igazi európai álomnak" - mondta.
    
A Liga a legerősebb tagja az olaszországi választásokon győztes jobboldali koalíciónak. A Silvio Berlusconi vezette szövetség a szavazatok 37 százalékát szerezte meg, a legnagyobb önálló párt azonban a Ligához hasonlóan szintén populista és euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom (M5S), amely a voksok több mint 32 százalékát kapta.
    
Egyik pártnak sincs meg a kellő többsége a kormányzáshoz, a nagyobb pártok ezért jelenleg szövetségeseket keresnek.

(MTI)